LANTAARNKLOKJE Will.m Allam London Ca. 1760

Lantaarnklokken

M&R190

LANTAARNKLOKJE
Gesigneerd: Will.m Allam London
Circa 1760
Engeland

Uurwerk
Het tussen messing platines geplaatste uurwerk heeft gaandwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door messing gewichten.

Wijzerplaat
De getoogde messing grondplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. Tussen de uurcijfers is een half uur aanduiding in ruitvorm gegraveerd. De cijferring is aan de binnenrand voorzien van kwartierstreepjes. De toog is voorzien van een verzilverd rond signatuurplaatje met daarop de signatuur Will.m. Allam London. Om het signatuurplaatje en om de cijferring zijn krullend bladmotieven gegraveerd. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevindt zich de verzilverde wekkerschijf. Deze is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers. De opengezaagde klavervormige punt van de stalen wijzer geeft de tijd aan en met de achterzijde van de wijzer wordt de wekkertijd ingesteld op de wekkerschijf.

Kast
De gehele kast is vervaardigd van messing en is aan beide zijden voorzien van een deurtje. De getoogde wijzerplaat steekt aan alle zijden naast het kastje uit. Bovenop, deels achter de toog, is de bel geplaatst met een enkele beugel.

Gangduur 1 dag

Hoogte 12 cm.
Diepte 8 cm.
Breedte 7.5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 11.

De maker
William Allam was werkzaam aan de Bond Street te Londen. Hij was lid van de Clockmakers Company van 1743 – 1785.

 

Lees meer Neem contact op