LANTAARNKLOK MINIATUUR Joseph Saer London Ca. 1690

Lantaarnklokken

M&R181

LANTAARNKLOK MINIATUUR
Gesigneerd: Joseph Saer London
Circa 1690
Engeland

Uurwerk
Deze kleine en zeer fraaie lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk op spillegang met vaste slinger. De slinger beweegt zich aan de achterzijde. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk en het wekker- en gaandwerk worden elk aangedreven door gewichten.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat van deze miniatuur lantaarnklok heeft een cijferring met zwart ingelakte Romeinse uurcijfers en een halfuursaanduiding in de vorm van versieringen tussen de uurcijfers in. In het centrum van de wijzerplaat is de messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers en een gegraveerde bloem aangebracht. Het centrum van de wijzerplaat is versierd met gegraveerde krullend blad- en bloemmotieven en aan de bovenzijde is de signatuur Joseph Saer London gegraveerd. De ajourgezaagde uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal en de achterzijde van de wijzer dient voor de wekkerinstelling.

Kast
De kast is in zijn geheel uit messing vervaardigd. Aan beide zijden van de kast zijn deurtjes gemonteerd. Op de kast van de miniatuur lantaarnklok is de bel gemonteerd met een messing bellenkruis en om de bel zijn drie lage belhekken geplaatst. De voorste is gegraveerd in bloemmotief. De cijferring steekt aan beide zijden iets buiten de kast uit.

Gangduur 1 dag

Hoogte 16 cm.
Breedte 10 cm.
Diepte 10,5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Clockmakers of Britain 1286-1700, p. 425.

Saer
Joseph Saer ( Saers) was werkzaam in London. Hij was als uurwerkmaker ‘Free Brother’ in de Clockmakers Company in april 1687. In 1697 legde hij bij de Clockmakers Company de eed van trouw af en hij betaalde zijn lidmaatschap zeker tot 1704. Er zijn tevens enkele staande klokken van hem bekend.

Lees meer Neem contact op