LANTAARNKLOK A. Furet AParis Ca. 1695 Frankrijk

Lantaarnklokken

M&R191

LANTAARNKLOK
Gesigneerd A. Furet AParis
Circa 1695
Frankrijk

Uurwerk
Deze door gewichten aangedreven minilantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillengang en korte slinger. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een zwarte cijferring met Romeinse uurcijfers en halfuuraanduidingen in de vorm van een pijl en kwartierverdeling aan de binnenzijde. De tijd wordt aangegeven door één ajourgezaagde geblauwd stalen uurwijzer. In het centrum van de wijzerplaat bevindt zich achter de wijzer een messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers. De maker heeft de wijzerplaat onder het midden gesigneerd A. Furet AParis. De bovenste helft van het centrum is gegraveerd in fantasiemotief.

Kast
De messing kast is klassiek van vorm en heeft aan beide zijden een deur. De hoekpilaren zijn zoals gebruikelijk bij Franse lantaarnklokken uit één stuk gedraaid, met aan de bovenkant een pinakel en aan de onderzijde een knop Tussen de pinakels zijn ajourgezaagde en gegraveerde belhekken geplaatst. Op de pinakels is een belkruis met de bel bevestigd, dat wordt bekroond door een op dezelfde wijze gevormde pinakel.

Gangduur 12 uur

Hoogte 20 cm.
Breedte 9 cm.
Diepte 12 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionaire des Horlogers Français, Parijs, 1971, blz. 240.

Lees meer Neem contact op