HAAGSE KLOK Jean Garnault A la Haye Ca. 1690 Holland

Haagse klokken

M&R42

HAAGSE KLOK
Gesigneerd: Jean Garnault A la Haye
Circa 1690
Holland

Uurwerk
Haagse klok gemaakt door Jean Garnault heeft een messing platine-uurwerk met spillegang en slinger en cycloïdale boogjes. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit op een bel. De sluitschijf is fraai ajourgezaagd en gegraveerd en heeft Arabische uurcijfers. Het gaandwerk en het slagwerk worden door een enkele, in een veerton geplaatste, veer aangedreven. Op de achterplatine is de signatuur Jean Garnault A la Haye gegraveerd.

Wijzerplaat
De messing grondplaat is bekleed met donkerblauw fluweel en is voorzien van een messing vergulde skelet-cijferring. De uren worden aangeduid door Romeinse cijfers en de minuten door Arabische cijfers. Tussen de uuraanduidingen zijn versieringen aangebracht die als halfuursaanduidingen dienen en er is een rand met streepjes voor de kwartieren. Het opwindgat is tussen VI en de VII geplaatst. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing. Onder de cijferring is de messing vergulde skelet signatuur Jean Garnault A la Haye aangebracht.

Kast
De eikenhouten kast is met rood schildpad en ebbenhout gefineerd en is versierd met geprofileerde lijsten. De klok heeft aan de voor- en achterzijde een deurtje. De deur aan de achterzijde is aan de binnenzijde versierd met inlegwerk in de vorm van een ster. Het venster aan de voorzijde wordt geflankeerd door pilaren op een geprofileerd basement. Boven op de kast staat een onderbroken timpaan met in het midden een bronzen figuur. De bel bevindt zich achter het timpaan. De beide zijden van de kast zijn voorzien van een rechthoekig venster, dat omlijst wordt een schildpad randje. De klok rust op vier bolpootjes maar kan ook aan de wand bevestigd worden met de twee ogen boven op de klok.

Gangduur ca. 1 week.

Hoogte 38,5 cm.
Breedte 27,5 cm.
Diepte 13 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur
H.M. Vehmeyer, Clocks, their origin and development 1320-1880, blz. 374-375 en 966
Dr. R. Plomp, Spring-driven Dutch pendulum clocks 1657-1710, blz. 131.

Garnault
Van Jean Garnault mag aangenomen worden dat hij een Franse refugee was. De Franse kerk in Den Haag ondersteunde hem in 1687 en 1688.

Lees meer Neem contact op