FRIES STOELSCHIPPERTJE Ca. 1780

Wandklokken

M&R154

FRIES STOELSCHIPPERTJE
Circa 1780
Holland

Uurwerk

Dit kleine bijzonder fraai Fries stoelschippertje heeft een kooiframe-uurwerk op spillegang met slinger, een ijzeren grond- en zolderplaat en geprofileerde stellingpoten. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat en de halve uren eenmaal op een bel. Het uurwerk is tevens van een wekkerwerk voorzien. De raderen zijn vervaardigd van messing met stalen assen. De gewichten zijn geheel vervaardigd van lood en zijn bekleed met messing.

Wijzerplaat
De beschilderde ijzeren wijzerplaat heeft een cijferring met zwart geschilderde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en halfuur-tekens tussen de uurcijfers. Rond de uurgetallen zijn Hollandse boogjes geschilderd met daartussen Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding. Boven de cijferring zijn bazuinblazende engeltjes geschilderd. In de hoeken onder de cijferring en in het centrum zijn roosjes geschil-derd. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van gegoten messing.

Kast
De eiken kast van dit prachtige kleine Friese stoelschippertje met zogenaamde ‘meerminnen’ is in zijn geheel beschilderd. Aan de beide zijden van het uurwerk is de kast voorzien van deurtjes met een venster waardoor het uurwerk zichtbaar is. Deze zijdeurtjes zijn beschilderd met bloemen. Boven de deurtjes is een met bladgoud bekleed loden ornament geplaatst. De wijzerplaat wordt aan vier zijden opgesierd met een ornament. De kast wordt bekroond met een toogvor¬mig ornament. Al deze ornamenten zijn vervaardigd van met bladgoud beplakt lood. De houten achterzijde is versierd met twee geschilderde, bazuinblazende meermin¬nen. Het klokkastje rust met vier pootjes op de wandconsole.

Loopduur 12 uur

Hoogte 29 cm
Breedte 16 cm
Diepte 12 cm

Literatuur
– J. Zeeman, De Nederlandse stoelklok, blz. 197 t/m 206
– J.W. Voogd, Antieke Nederlandse Klokken, blz. 126 t/m 128

 

Lees meer Neem contact op