FRANSE MINIATUUR L. XV PENDULETTE DE VOYAGE, T. Blanche A Paris Ca. 1755

Pendules Varia

M&R77

MINIATUUR L. XV PENDULETTE DE VOYAGE
Gesigneerd en genummerd: T. Blanche A Paris No .472
Circa 1755
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing platine-uurwerk van deze miniatuur L.XV pendulette de voyage bestaat uit gaand- en kwartierslagwerk. Het gaandwerk heeft een snek met ketting en spillegang met regelbare spiraalbalans onder een fraai uitgezaagde en gegraveerde kloof, en een verzilverd regulatieschijfje. Het kwartierslagwerk geeft de uren voluit op een bel aan en elk kwartier het aantal kwartieren met een dubbelslag op dezelfde bel. Bovendien heeft het uurwerk repetitie op aanvraag waarbij het aantal uren wordt geslagen, gevolgd door het aantal kwartieren. Tevens heeft de klok een wekkerwerk, waarbij een geblauwd stalen wijzer de wektijd aangeeft op de cijferring. Het uurwerk is op de achterplatine gesigneerd en genummerd T. Blanche A Paris No. 472.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse uurcijfers, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en minuutstreepjes, en wordt afgeschermd door een vergulde lunet met bol glas. De tijd wordt aangegeven door twee fraai uitgezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers. De rechte geblauwd stalen wekkerwijzer heeft als uiteinde een pijlpunt. De maker heeft de wijzerplaat gesigneerd T. BLANCHE A PARIS.

Kast
De vuurvergulde gegoten messing kast van deze miniatuur L.XV pendulette de voyage is opgebouwd met asymmetrische ornamenten in bloem- en krullend-bladmotief. Onder de wijzerplaat is een muziekinstrument ter versiering aangebracht. De achterplatine wordt afgeschermd door een beglaasd getailleerd deurtje. De klok wordt bekroond door een pijnappel. Het knopje voor de pijnappel dient om het kwartierslagwerk te laten repeteren. De klok rust op vier messing vergulde krulpootjes die één geheel vormen met de kast.

Gangduur: 1 week

Hoogte: 18 cm.
Breedte: 13 cm.
Diepte: 9 cm.

Opmerking
Têteblanche wordt niet genoemd in boeken met klokkenmakers of andere naslagwerken. De uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk, dat uitsluitend uit kleine reisklokjes bestaat, suggereert echter dat hij eerder in Duitsland had gewerkt en slechts korte tijd in Parijs verbleef. De signatuur verwijst zeer waarschijnlijk naar Joseph Weishaupt, een meesterklokkenmaker die in het midden van de 18e eeuw in Karlsbad werkte. “Têteblanche” zou de Franse versie van zijn naam kunnen zijn; reizende klokkenmakers vertaalden hun namen vaak in de taal van het land waar ze werkten. Deze klok heeft aan de achterzijde de letters G. S. W. de Duitse benamingen voor Geh-, Schlag- en Weckerwerk.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 279.

Onderstaande foto is de achterplatine van een Weishaupt klok, er zijn veel overeenkomsten.

Lees meer Neem contact op