ENGELSE TAFELKLOK David Lestourgeon London Ca. 1705

Tafelklokken

M&R32

ENGELSE TAFELKLOK
Gesigneerd: David Lestourgeon London
Circa 1705

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met slinger. Het uurwerk is voorzien van uur- en kwartier repetie en slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een. Door aan het koordje te trekken wordt het kwartier repetitieslagwerk geactiveerd. Afhankelijk van het tijdstip slaat deze op 1 tot 3 kleine bellen voor het aantal kwartieren, gevolgd door het aantal uren op de grote bel. Het gaand- en slagwerk worden ieder door een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijkelijk gegraveerd in krullend bladmotieven.

Wijzerplaat
De rechthoekige messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding, half uur markering in de vorm van een blad en bloem en streepjes voor de overige minuten en kwartieren. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevinden zich de fijn ajourgezaagde en geblauwd stalen uur- en minuutwijzers en twee symmetrisch geplaatste opwindgaten. Onder de XII is het datumvenster aangebracht en het schuifje boven de XII dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk. In de hoeken van de wijzerplaat zijn reliëfgegoten verguld messing hoekornamenten in de vorm van engelenkopjes aangebracht. Boven de cijferring staat de sierlijke signatuur van de uurwerkmaker David Lestourgeon London gegraveerd.

Kast
De eikenhouten kast die op vier verguld messing pootjes staat is belijmd met zwart gepolitoerd perenhout. De beide zijkanten zijn voorzien van glaspanelen. De deur die door middel van een sleuteltje bedient kan worden draagt aan beide kanten een messing sierornament. Door het glaspaneel in de achterdeur is de rijk gegraveerde achterplatine zichtbaar. De bell-top versierd met messing gegoten en vergulde sierstukken wordt bekroond door een messing verguld handvat.De messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, halfuur markering, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes voor de overige minuten en kwartieren. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevinden zich de ajourgezaagde en geblauwd stalen uur- en minuutwijzers en twee symmetrisch geplaatste opwindgaten. Boven de IV is het vierkant datumvenster aangebracht, wat omlijst wordt door een gravure. Het schuifje n – s boven de XII dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk. In de hoeken van de wijzerplaat zijn reliëfgegoten verguld messing hoekornamenten in de vorm van engelenkopjes aangebracht. Bovenin staat in sierlijke letters de signatuur van de uurwerkmaker David Lestourgeon London gegraveerd.

Gangduur 1 week.

Hoogte 46 cm.
Breedte 2 cm.
Diepte 1 cm.

Provenance
Deze klok staat afgebeeld in het boek; Clocks their origin and development 1320- 1880 H.M. Vehmeijer.

Literatuur
H.M. Vehmeijer, Clocks their origin and development 1320 – 1880, blz. 650 en 981.
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 480.
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Francais, blz. 411.

David Lestourgeon
Bekend om zijn verfijnde werk. Was werkzaam in London omstreeks 1685 en lid van de Clockmakers Company van 1698-1731. Zijn zoon David III ging voor zeven jaar bij hem in de leer en werd ook lid van de C.C. in 1721-1751.

 

Lees meer Neem contact op