EMPIRE PENDULE Lesieur à Paris Ca. 1810

Pendules

M&R82

EMPIRE PENDULE
Gesigneerd: Lesieur à Paris
Circa 1810
Frankrijk

Uurwerk:
Messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het uurwerk is voorzien van een slagwerk op sluitschijf dat de halve uren éénmaal en de hele uren voluit op een bel slaat. Aan de achterzijde van het uurwerk is de bel geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De achterplatine is gesigneerd Lesieur.

Wijzerplaat:
De ronde, wit geëmailleerde cijferring heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en streepjes voor de minuten. In het geguillocheerde en vuurvergulde messing centrum van de wijzerplaat zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk bij de IIII en de VIII geplaatst. Tussen de opwindgaten is de wijzerplaat gesigneerd Lesieur à Paris. Het staafje boven de XII dient voor de reglage van het gaandwerk. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt omrand door een geguillocheerd vuurverguld messing lunet.

Kast:
De kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft aan de onder- en bovenzijde een sierlijst. Op de hoeken staan brandende toortsen en alle zijden zijn versierd met een guirlande van druiventakken en aan de onderzijde met een versiering met rozen. De beide zijden hebben eveneens een krans. De achterzijde heeft een ronde opening en deze is net als de voorzijde omrand. De voet is vervaardigd van marmer en het geheel staat op vier messing vuurvergulde klauwpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 22,5 cm.
Breedte 13 cm.
Diepte 12,5 cm.

*Prijs € 9500

Literatuur:
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 411.

Lesieur:
Lesieur was een bekende pendulemaker in Parijs. Hij was in 1806 werkzaam aan de Vieille rue du Temple

Lees meer Neem contact op