CONSOLE KLOK Beliard A Paris Ca. 1745 Frankrijk

Console klokken

M&R51

CONSOLE KLOK
Gesigneerd: Beliard A Paris
Circa 1745
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing uurwerk is opgebouwd tussen twee platines die verbonden zijn door fraai gevormde balustergevormde pilaren Het bestaat uit gaandwerk met ankergang en korte slinger en repetitieslagwerk, dat op aanvraag de hele uren voluit slaat op een bel met een lage toon en een dubbelslag per kwartier slaat op twee bellen met een hogere toon, te activeren door aan een koordje aan de zijkant van de kast te trekken. Het uurwerk is fraai op de achterplatine gesigneerd Beliard AParis.

Wijzerplaat
De gegoten verguld messing wijzerplaat heeft twaalf wit emaillen cartouches met blauwe Romeinse uurcijfers. Op de messing rand rond de cartouches zijn Arabische vijfminutencijfers gegraveerd en streepjes voor de overige minuten. Het centrum is verrijkt met gegoten en nabewerkte krulmotieven. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers, waarbij de uurwijzer een fraai uiteinde heeft in de vorm van een fleur-de-lis. Het opwindgat bevindt zich boven de VI in de wijzerplaat. De klok is nogmaals gesigneerd op een wit geëmailleerde cartouche onder de wijzerplaat BELIARD A PARIS.

Kast
De getailleerde eikenhouten kast is gefineerd met ‘Boulle marqueterie’ van schildpad met ingelegd messing en is uitbundig versierd met vuurvergulde gegoten messing ornamenten in blad- en rankmotieven. Het getailleerde glazen deurtje voor de wijzerplaat dient tevens als slingervenster. Het glas in dit deurtje wordt omrand door een vuurverguld lunet. Aan de onderkant van het glazen deurtje is een ornament met een voorstelling van een cherubijntje aangebracht. De ‘vloer’ in de kast is enigszins gerend en is ingelegd met messing blokwerk en een opengewerkte halve cirkel. Ook de binnenzijde van de achterdeur is fraai ingelegd met messing. De zijkanten van de kast zijn voorzien van vensters, terwijl de kast wordt bekroond door een op een bol gezeten cherubijntje. Het geheel staat op een console die eveneens is uitgevoerd met rijke met ‘Boulle marqueterie’ en is op de twee hoeken versierd met een fraai uitgevoerd vrouwenkopje.

Gangduur 1 week

Hoogte 77 cm.
Breedte 28,5 cm.
Diepte 16 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 40.

Lees meer Neem contact op