ZAKHORLOGE Abraham Yver Angolesme Ca. 1675 Frankrijk

Bijzonder Horloges

M&R237

ZAKHORLOGE
Gesigneerd: Abraham Yver Angolesme
Circa 1675
Frankrijk

Uurwerk
Het vuurverguld messing platine-uurwerk heeft gaandwerk op vrije balans en reglage d.m.v. varkenshaar en is voorzien van wekkerwerk. De achterplatine draagt een gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het gaandwerk wordt door een veerton met snek voorzien van ketting, aangedreven. De veerton van het wekkerwerk is versierd met ajourgezaagde en gegraveerde krulmotieven. Op de achterplatine staat de signatuur van de uurwerkmaker Abraham Yver Angolesme.

Wijzerplaat
De ronde, zilveren cijferring die gemonteerd zit op een vergulde en geguillocheerde wijzerplaat, waarvan de rand zichtbaar is, is voorzien van zwarte Romeinse uurcijfers en een halfuur markering tussen de uurcijfers. In het centrum bevindt zich de wekkerschijf met blauwstalen wekkerwijzer en Arabische uurcijfers. Het centrum van de wekkerschijf is fraai gegraveerd met bloemmotieven. De tijd wordt aangegeven door een zeer fraai ajourgezaagde gouden wijzerpunt die op de wekkerschijf is gemonteerd.

Kast
Het uurwerk bevindt zich in de zilveren kast die rondom ajourgezaagd en gegraveerd is in bloem- en bladmotieven. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een lunet, met aan de onderkant een sluiting waarmee de kast geopend wordt. Als deze kast geopend is, is er een palletje zichtbaar waarmee het uurwerk uit de kast gedraaid kan worden. Aan de binnenzijde van de kast is de bel bevestigd. Boven op het horloge is een ring aangebracht wat dienst doet als ophangoog voor het horloge.

Gangduur 1 dag
Diameter 4,5 cm

*Price on request

De maker
Abraham François Yver (Hyver, Yuer) was een Franse meesterhorlogemaker. Hij was de zoon van de horlogemaker Hélie Yver en Marie Aurain (1610-1685). Net als zijn vader werd hij horlogemaker in Angolesme (Angoulême). Angoulême is de hoofdstad van het departement Charente in het westen van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine. Abraham Yver trouwde met Marie Girard (ca. 1630-1720) uit Blois. Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren. Helie Yver (Elie) (ca. 1662-1745) en Isaac Yver werden ook horlogemakers. De familie behoort tot de protestantse kerk in Angoulême en wordt meerdere keren genoemd in het boek “Chronique protestante de l’Angoumois”. Abraham Yver stierf op 10 augustus 1744. Verschillende klokken van zijn hand zijn in het Metropolitan Museum of Art en Musée du Louvre.

Literatuur
-B. Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the World, Londen, 2010, p. 867
-Tardy, Dictionnaire des horlogers Français, Parijs, 1971, p. 656-58.

Lees meer Neem contact op