WANDREGULATEUR Franz Musy in Wien Ca. 1820 Oostenrijk

Regulateurs Wandklokken

M&R132A

WANDREGULATEUR
Gesigneerd: Franz Musy in Wien
Circa 1820
Oostenrijk

Uurwerk
Weense wandregulateur met messing platine-uurwerk op ankergang en messing slinger. Het uurwerk is voorzien van messing raderen met stalen rondsels. Het gaandwerk wordt aangedreven door een messing gewicht.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat van deze Weense regulateur is voorzien van een cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een rand met streepjes voor de overige minuten. Rondom de wijzerplaat is een vergulde geguillocheerde rand aangebracht. Boven in het centrum bevindt zich de signatuur Franz Musy in Wien en boven de VI is het opwindgat van het gaandwerk geplaatst.
De uur- en minuutwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd.

Kast
De grenenhouten kast is gefineerd met mahoniehout en is versierd met ingelegde biesjes van citroenhout. Aan de bovenzijde De voorzijde en zijkanten zijn elk voorzien van twee rechthoekige vensters, een klein aan de bovenzijde en een groot daaronder. De kas wordt aan de bovenzijde versierd met een rechthoekig timpaan. Onderaan de kast zijn twee stelschroeven gemonteerd waarmee de kast stabiel aan de wand bevestigd kan worden.

Gangduur: 1 week.

Hoogte: 87 cm.
Breedte: 10,5 cm.
Diepte: 27 cm.

*Prijs € 11000

Literatuur
– F.H. van Weijdom Claterbos, Viennese Clockmakers and what they left us, blz. 256.
– J. Abeler, Meister de Uhrmacherkunst, blz. 444

De maker
Franz Musy werd geboren in 1768 en stierf in 1829. Hij werd in 1817 benoemd tot beëdigd uurwerkmaker.

Lees meer Neem contact op