EMPIRE PENDULE Vaillant A Paris Ca. 1800

Pendules

M&R68

EMPIRE PENDULE
Gesigneerd: Vaillant A Paris
Circa 1800
Frankrijk

Uurwerk
Empire pendule met messing platine-uurwerk op ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van een slagwerk op sluitschijf dat de halve uren éénmaal en de hele uren voluit op een bel slaat. Aan de achterzijde van het uurwerk is de bel geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en minuutstreepjes. De buitenste rand Arabische cijfers is voor de datumaanduiding. De opwindgaten voor het gaand- en slagwerk zijn bij de IIII en de VIII geplaatst. Tussen de opwindgaten is de wijzerplaat gesigneerd Vaillant A Paris. De ajourgezaagde en gegraveer¬de uur- en minuutwijzers zijn vervaar¬digd van vuurverguld messing, de rechte datumwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt omrand door een geguillocheerd vuurverguld messing lunet.

Kast
De kast in de vorm van een zuil is vervaardigd van gepatineerd brons, voorzien van een geprofileerd, vuurverguld messing basement. Om de zuil is een messing vuurvergulde slinger van wijnranken ter versiering aangebracht. De achterzijde is voorzien van een luikje zodat men bij het uurwerk kan komen. Het geheel staat op een vierkante messing vuurvergulde voet.

Gangduur 1 week

Hoogte 40 cm
Breedte 16 cm
Diepte 16 cm

*Prijs 17500

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 625.

De maker
Vaillant was rond 1800 werkzaam in Paris aan de Rue de la Tixeranderie. Hij werkte aan de Rue de la Verrerie van 1812 tot 1817. Hij signeerde met Vaillant A Paris.

Lees meer Neem contact op