TURMUHR wand Ca. 1580

Renaissance klokken

M&R202a

TURMUHR wand
Circa 1580
Zuid-Duitsland

Uurwerk
Deze wand Turmuhr heeft een stalen uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en slagwerk worden door gewichten aan een koord aangedreven. Het wekkerwerk wordt aangedreven door een veer.

Wijzerplaat
De ronde, vuurvergulde wijzerplaat van deze ingenieuze turmuhr is voorzien van de volgende indicaties, van binnen naar buiten:

Planeettekens met daarbinnen het schijngestalte van de maan.
Maandatum 1-28, 29,5 is aangeduid met een ‘0’
Wekkerschijf met 2 x 12-uuraanduiding in Arabische cijfers.
Uuraanduiding met 2 x 12-uur in Romeinse cijfers voorzien van tastknopjes.
Kwartieraanduiding voorzien van tastknopjes en halfkwartieraanduiding in de vorm van een gegraveerde ster.

DezeTurmuhr is voorzien van een geblauwd stalen minuutwijzer. De uurwijzer in de vorm van een zonnetje is verbonden aan de maandatumschijf. De staart van de maandatumschijf geeft de wektijd aan.

Kast
De kast van deze wand Turmuhr is vervaardigd van vuurverguld en gegraveerd messing. Beide zijpanelen kunnen worden verwijderd om toegang te geven tot het uurwerk. Deze rijkelijk versierde zijpanelen zijn fraai gegraveerd met afbeeldingen van strijders. In het rechterzijpaneel bevindt zich de opwindstift voor het wekkerwerk. Op de bovenkant van de kast is de bel geplaatst, voorzien van een belkruis met 4 vrouwfiguren op de hoeken en bekroond met een kindfiguur met zandloper. Aan de voorzijde van de bel bevindt zich een klein schuifje waar¬mee het wekkerwerk aan of uit gezet kan worden.
Loopduur 3 dagen

Hoogte 22 cm
Breedte 9.5 cm
Diepte 9.5 cm

Literatuur
H.M. Vehmeyer, Clocks their origin and development 1320-1880, part II, blz. 100-101.

Lees meer Neem contact op