TURMUHR Circa 1630 Duitsland

Renaissance klokken

M&R223

TURMUHR
Circa 1630
Duitsland

Uurwerk
Stalen uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van uurslag-, kwartier- en wekkerwerk. Het kwartierslagwerk op sluitschijf slaat eerst de kwartieren en licht de uursluitschijf uit die vervolgens de hele uren voluit slaat. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek.

Wijzerplaat
Op de voorzijde is een verzilverde uurcijferring aangebracht op de messing wijzerplaat. Deze cijferring is voorzien van zwart ingelakte, Romeinse cijfers. Tussen de uurcijfers is een halfuursaanduiding gegraveerd. De gezaagde uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. De verzilverde wekkerschijf in het centrum van de wijzerplaat heeft Arabische cijfers 1-12 voor de wekker uren en is in het centrum sierlijk gegraveerd met een stermotief. Onder de uurcijferring is een kleine verzilverde wijzerplaat aangebracht, voorzien van Romeinse cijfers I – IIII voor de kwartieren en heeft eveneens een gezaagde wijzer vervaardigd van geblauwd staal . In het centrum van de kwartierring zijn sierlijke motieven gegraveerd. Aan de achterzijde van de klok bevinden zich 2 verzilverde cijferringen voor de slagwerkindicaties. De bovenste kleine cijferring met Arabische cijfers 1 t/m 12 dient voor de aanduiding van de laatst geslagen uren en de onderste voor de kwartieren . De beide wijzertjes zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De vierkante uurwerkkast die op vier geprofileerde en vergulde pootjes rust is geheel vervaardigd van vuurverguld messing. De kast is rondom rijk gegraveerd met bloem- en krulmotieven en heeft aan 2 kanten uitneembare zijpanelen om bij het uurwerk te kunnen. De vier hoekpilaren met strakke kapitelen staan op sierlijk gegraveerde basementjes. Elke hoek van de bovenplaat wordt versierd door een fraaie gestileerde vaas. De opbouw van de top bestaat uit drie verdiepingen, bestaande uit 2 ajourgezaagde cilindrische bellenhuizen (klankgaten), de onderste voor de uur bel en de bovenste voor de kwartierbel. De eerste verdieping wordt als het ware gestut door ajourgezaagde en gegraveerde krulmodellen. Er zijn op elke verdieping pinakelkransen aangebracht, terwijl het geheel in model van een koepel (dôme) bekroond wordt door een gestileerde knop in de vorm van een pagode. De 2 zijpanelen van de kast zijn uitneembaar zodat men bij het uurwerk kan. Op de bovenkant van de bodemplaat bevinden zich de 2 punchmarken van een vogel en de letter M, naar alle waarschijnlijk zijn deze van de kastenbouwer.

Gangduur 1 dag

Hoogte 40 cm.
Breedte 20 cm.
Diepte 20 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur
Vergelijkbare klok in Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II, p. 26, fig. 121, 122a, 123.

Lees meer Neem contact op