TURMUHR MET PINAKELS Ca. 1630 Duitsland

Renaissance klokken

M&R205a

TURMUHR
Circa 1630
Duitsland

Uurwerk
Stalen uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slag- en wekkerwerk. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veertonnen van het gaand- en slagwerk zijn voorzien van snek.

Wijzerplaat
Op de voorzijde is een verzilverde uurcijferring aangebracht op de messing wijzerplaat. Deze cijferring is voorzien van zwart ingelakte, Romeinse cijfers. Tussen de uurcijfers is een halfuursaanduiding gegraveerd in de vorm van pijlen. De uurwijzer is vervaardigd van vuurverguld messing. De messing vuurvergulde wekkerschijf in het centrum van de wijzerplaat heeft Arabische cijfers. Onder de cijferring is een kleine verzilverde wijzerplaat aangebracht, voorzien van Romeinse cijfers voor de kwartieren. De wijzer is eveneens vervaardigd van messing. In het centrum van de kwartierring is een siermotief gegraveerd in de vorm van een ster.
Aan de achterzijde van het klok bevindt zich de verzilverde cijferring voor de slagwerkindicatie. De cijferring is gevuld met Arabische cijfers 1 t/m 12 voor de aanduiding van de laatst geslagen uren. De wijzer is vervaardigd van vuurverguld messing.

Kast
De uurwerkkast is geheel vervaardigd van vuurverguld messing. Het basement is voorzien van graveringen in krulmotief. De hoeken van de kast worden gesierd door zuiltjes. Bovenop de hoeken van de kast zijn kleine zuiltjes geplaatst met daarbovenop een pinakel. Tussen deze zuiltjes zijn balustrades geplaatst. Binnen de balustrades is de bel geplaatst die zich bevindt in een ronde dôme voorzien van bogen die dienst doen als klankgat. Bovenop deze dôme is een dubbel rij pinakels geplaatst, waarop een afgeplatte ronde geprofileerde bol is geplaatst. Naast de bol is wederom een aantal pinakels geplaatst. De bol wordt bekroond door een piramide met geprofileerde knop. Het geheel is geplaatst op 4 pootjes.

Gangduur 1 dag

*Prijs op aanvraag

Hoogte 30 cm.
Breedte 14,5 cm.
Diepte 14,5 cm.

Lees meer Neem contact op