TURMUHR Ca. 1580 Zuid-Duitsland

Renaissance klokken

M&R200A

TURMUHR
Circa 1580
Zuid-Duitsland

Uurwerk
Deze Turmuhr heeft een stalen uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slag- en wekkerwerk. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veertonnen van het gaand- en slagwerk zijn voorzien van snek.

Wijzerplaat
De ronde, vuurvergulde messing wijzerplaat heeft van buiten naar binnen de volgende gegraveerde aanduidingen: een rand met tastknopjes bij ieder uur, een rand met Romeinse cijfers I tot XII voor de uuraanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in, daarbinnen een rand met Arabische cijfers voor de uuraanduiding 13 tot 24. Tussen de twee uurringen is een rand streepjes aangebracht voor de kwartieren. De tastknopjes zijn aangebracht zodat men in het donker kan voelen hoe laat het is. In het centrum van de wijzerplaat is de messing vuurvergulde gegraveerde wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. De klok heeft een van blauw staal vervaardigde uurwijzer. De achterzijde van de uurwijzer geeft de wektijd op de wekkerschijf aan. In het centrum van de wekkerschijf zijn krullend bladmotieven gegraveerd.

Kast
De kast is vervaardigd van vuurverguld messing en is aan alle zijden versierd met gravures in krulmotief. Op beide zijden staat een personage gegraveerd en aan de voor- en achterzijde is een roofvogel gegraveerd. De hoeken van de kast worden opgesierd door zuilen die versierd zijn met gravures. Om zicht op het uurwerk te hebben moet de hele zijkant met de zuiltjes verwijderd worden. Onder de cijferring bevindt zich het opwindgat voor het gaandwerk, aan de achterzijde voor het slagwerk en in de zijkant voor de wekker. Aan de achterzijde is tevens een cijferring gegraveerd en met de blauwstalen wijzer dient dit als indicatie voor het slagwerk. De uren worden aangegeven met Arabische cijfers en elk uur is voorzien van een tastknop. In het centrum zijn bladmotieven gegraveerd. Het bellenkruis waarmee de bel op de klok is gemonteerd is versierd met gravures. De klok wordt bekroond door een pinakel. Voor de bel aan de voorzijde bevindt zich een klein schuifje waarmee het wekkerwerk aan of uit gezet kan worden.
Gangduur 1 dag

Hoogte 17 cm.
Breedte 10 cm.
Diepte 10 cm.

Lees meer Neem contact op