TISCHUHR (zeshoekig) Wilhälmus Köberle Eichstett Ca. 1700

Renaissance klokken

M&R212

TISCHUHR (zeshoekig)
Gesigneerd: Wilhälmus Köberle Eichstet
Circa 1700
Duitsland

Uurwerk
Het zeshoekige tischuhr met messing platine-uurwerk heeft stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, verzilverde indicatieschijf en een rijk gegraveerde en in krullend bladmotief uitgezaagde balanskloof. Het slagwerk slaat de hele uren voluit. Het uurwerk is tevens voorzien van repetitieslagwerk. Dit repetitieslagwerk slaat de uren en kwartieren door de knop bij de III in te drukken. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton voorzien van snek met ketting. Het repetitieslagwerk door een veer in een gegraveerde veerton. Op de achterplatine staat de signatuur Wilhälmus Köberle gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde en gegraveerde zeshoekige messing grondplaat is een ronde zilveren champlevé cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een ruitvormige halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. Er is een rand met minutenstreepjes en de buitenste rand heeft Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding. Tussen de vijfminutencijfers zijn ruitjes geplaatst als halfkwartieraanduiding. Twee blauwstalen wijzers met pijlpunt geeft de tijd aan. In het gegraveerde messing vergulde centrum van de wijzerplaat bevindt zich een champlevé zilveren schijf met twee sfinxen en de signatuur Köberle Eichstet.

Kast
De zeshoekige kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft zes raampjes met glas en messing vuurvergulde ovale monturen. In de gegraveerde bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op zes geprofileerde pootjes.

Loopduur 24 uur

Hoogte     6.5 cm
Diameter 8.5 cm

*Prijs op aanvraag

Literatuur                                                                                                                                                                             -J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, Wuppertal, 2010, blz. 304.

Köberle
Wilhelm Köberle (Köberlin, Koberle, Köberli, Köberlei, Köherle) werd om¬streeks 1648 geboren in Wasserburg/Bodensee. Hij was werkzaam in Eichstett, alwaar hij op 16 februari 1688 trouwde. Hij is overleden op 21 augustus 1720. Köberle was een zeer produktieve uurwerkmaker en gespecialiseerd in tischuhren en reisklokken. Er is veel werk van hem bekend en in het bezit van diverse musea en particulieren.

Lees meer Neem contact op