TISCHUHR ROND Gesigneerd: Johan Weishaupt in Karlsbad Ca. 1750

Renaissance klokken

M&R220

TISCHUHR (ROND) MET EMAILLE WIJZERPLAAT
Gesigneerd: Johan Weishaupt in Karlsbad
Circa 1750
Duitsland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en met een rijk gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het uurwerk is voorzien van kwartierslagwerk op een bel. Men kan het slagwerk laten repete¬ren. Tevens is er een wekkerwerk aanwezig, voorzien van dubbele hamers. Het gaandwerk wordt aange¬dreven door een veer in een veerton met snek. Op de achterplatine staat de signatuur Johan Weishaupt in Karlsbad ge¬graveerd.

Wijzerplaat
De ronde, licht gewelfde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van zwart gelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding en streepjes voor de minuutaanduiding. De ajourgezaagde wijzers zijn vervaardigd van verguld messing. In het midden is een verzilverde wekkerschijf aangebracht met daarin Arabische wijzers 1 t/m 12 gegraveerd en zwart ingelakt.

Kast
De ronde kast is vervaardigd van vuurverguld messing en is voorzien van een ‘fleur de quadrie’ ajourgezaagde zijkant. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, dat gevat is in een geprofileerd, vuurverguld messing lunet. Het klokje staat op drie vuurvergulde klauwpootjes.

Loopduur: 24 uur

Hoogte: 7 cm.
Diameter: 8,5 cm.

*Prijs € 24500

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 651.

Lees meer Neem contact op