TISCHUHR Johann Sommer Jenger Aug Ca. 1635

Renaissance klokken

M&R200

TISCHUHR (vierkant)
Gesigneerd: Johann Sommer Jenger Aug
Circa 1635
Duitsland

Uurwerk
Dit tischuhr heeft een messing vuurverguld platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, verzilverde indicatieschijf en  een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde messing vuurvergulde balanskloof. Het slagwerk op sluitschijf slaat de uren voluit op een bel. De messing vuurvergulde sluitschijf is voorzien van Arabische uurgetallen en een blauwstalen indicatiewijzertje. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur van de uurwerkmaker: Johann Sommer Jenger Aug gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde en gegraveerde vierkante messing grondplaat is een ronde verzilverde cijferring geplaatst, voorzien van zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uur¬aanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. Een gezaagde blauwstalen wijzer geeft de tijd aan. Het centrum van de wijzerplaat is zeer fraai gegraveerd met de tudorroos. Ook de vier hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde bloemversieringen.

Kast
De vierkante kast die op 4 messing vuurvergulde en geprofileerde pootjes staat is in zijn geheel vervaardigd van vuurverguld messing. Door vier vensters is het uurwerk zichtbaar en de rijk gegraveerde veerton. De kast heeft aan de boven- en onderzijde een geprofileerde rand. In de messing vuurvergulde onderzijde is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden.

Johann Sommer
Hij was kastenmaker en uurwerkmaker van klein en verfijnd werk. Johann Sommer werd geboren 2 juni 1608, trouwde op 4 februari 1634 en is gestorven na 1666.

Loopduur 1 dag

Hoogte 8.5 cm
Breedte 11 cm
Diepte 11 cm

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 588.

Lees meer Neem contact op