Duitse TISCHUHR Jeremias Pfaf Ca. 1680 Augsburg

Renaissance klokken

M&R203a

TISCHUHR (zeshoekig)
Jeremias Pfaf, Aug.
Circa 1680
Duitsland, Augsburg

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met kwartierslagwerk en wekker, stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met een rijk gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het uurwerk is voorzien van uurslagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel en kwartierslagwerk dat op de kwartieren het aantal kwartieren slaat op een tweede bel. Men kan het slagwerk van deze tischuhr van Jeremias Pfaf ook laten repeteren, het slaat dan eerst de kwartieren voluit, gevolgd door de hele uren op de twee verschillende bellen. De sluitschijf van het uurslagwerk is gegraveerd en heeft een blauw stalen indicatiewijzertje, net als de sluitschijf voor de kwartieren. Het gaand-, uurslag-, kwartierslag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton en de veerton van het gaandwerk is uitgerust met snek en ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Jeremias Pfaf, Aug gegraveerd.

Wijzerplaat
Ronde, verzilverde cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en tussen de uurcijfers is een halfuursaanduiding gegraveerd. Twee gezaagde wijzers, de een vuurverguld en ajourgezaagd, de ander blauwstaal geven de uren en minuten aan. In het geguillocheerde centrum van de wijzerplaat is de messing vergulde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers en een fraai gegraveerd centrum.

Kast
De zeshoekige kast van deze tischuhr is vervaardig van vuurverguld messing en heeft zes raampjes. In de bodemplaat zijn de bellen geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. Op de zes hoeken van de vuurvergulde bovenzijde van het klokje, waarop de verzilverde cijferring is gemonteerd, zijn versieringen gegraveerd. Het klokje staat op drie geprofileerde verguld messing pootjes en er hangen onder het uurwerk nog twee knoppen.

Gangduur 1 dag

Hoogte 9,5 cm.
Diameter 15,5 cm.

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 426.

De maker
Jeremias Pfaff, zoon van Jeremias Pfaff I, geboren in 1651 was werkzaam te Augsburg als zelfstandige vanaf het jaar 1677. Er zijn verschillende bijzondere uurwerken van hun hand bekend.

Lees meer Neem contact op