KLEINE TISCHUHR Ca. 1770 Duitsland

Renaissance klokken

M&R214

KLEINE TISCHUHR
Circa 1770
Duitsland

Uurwerk
Tischuhr met messing platine-uurwerk, stalen assen, messing raderen en spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en een gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden aangedreven door een veer in een veerton, waarbij de veerton van het gaandwerk is uitgerust met snek en ketting.

Wijzerplaat
Op de messing vergulde grondplaat is een wit geëmailleerde cijferring aangebracht. Deze is voorzien van zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, zwarte Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding. De minuten worden aangeduid door een rand met streepjes.
Twee blauwstalen wijzers geven de uren en minuten aan. Ook de rechte wekkerwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. De opwindgaten voor het gaand- en slagwerk zijn bij de II en de VIII geplaatst.

Kast
De zeshoekige kast van deze tischuhr is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft zes raampjes met rechthoekige, verzilverde monturen. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden.
Het klokje staat op drie verzilverde pootjes en tussen de pootjes hangen vergulde pijnappels.

Gangduur ca. 24 uur

Hoogte: 5,5 cm.
Diameter: 6,5 cm.

Lees meer Neem contact op