TELLERUHR Christoff Schoener Fecit Augusta Ca. 1685 Duitsland

Varia Wandklokken

M&R131

TELLERUHR
Gesigneerd: Christoff Schoener Fecit Augusta
Circa 1685
Duitsland

Uurwerk
Rond, vuurverguld messing platine-uurwerk bestaande uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en ‘Kuhschwanzpendel’. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de hele uren voluit op een bel aan. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. Bij het gaandwerk geschiedt dit via snek en ketting. Het uurwerk wordt aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
Op de gedreven vuurverguld messing wijzerplaat is een tinnen cijferring aangebracht. Deze heeft Romeinse uurcijfers met gegraveerde halfuuraanduidingen. De kwartieren worden aangegeven met twaalf maal de Arabische cijfers 1 tot 4 op de buitenste rand van de cijferring. De tijd wordt aan gegeven door een enkele geblauwd stalen wijzer. Boven de cijferring bevindt zich her draaipunt van de Kuhschwanzpendel. De maker heeft de wijzerplaat in het centrum gesigneerd Christoff Schoener Fecit Augusta. De rijk krullende letters versieren het overige deel van het centrum.

Kast
De vuurverguld messing wijzerplaat is op een ijzeren grondplaat aangebracht, waarachter het uurwerk is geplaatst. De gehele achterzijde is beschilderd in krullend bladmotieven. Het uurwerk wordt beschermd door de bel. Deze is bevestigd aan een rand en samen vormen zij het deurtje voor de achterplatine. Op de voorzijde zijn voorstellingen gedreven. De plaat is versierd met krullende bladmotieven en aan de bovenzijde is een bloem gedreven. Aan de bovenzijde is een ring aangebracht waarmee de klok aan de muur kan worden gehangen.

Loopduur 30 uur

Hoogte 40 cm.
Diepte 12 cm.

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, Wuppertal, 2010, blz. 566.

De maker
Christoph Schöner/Schönner/Schoener/ Scheuer was werkzaam in Augsburg. Hij werd voor 1660 in Wenen geboren, trouwde in 1681 en werd in dat jaar tevens meester. Hij stierf op 18 maart 1709.

Lees meer Neem contact op