TELLERUHR Adam Glücks Augusta Ca. 1675 Augsburg, Duitsland

Renaissance klokken Wandklokken

M&R142

TELLERUHR
Gesigneerd: Adam Glücks Augusta
Circa 1675
Augsburg, Duitsland

Uurwerk
Het door een veer aangedreven verguld messing platine-uurwerk heeft alleen gaandwerk dat is uitgevoerd een veerton, snek met ketting, en spillegang met balans. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden. Op de achterplatine bevindt zich de reglage, die wordt ingesteld met een blauwstalen wijzertje op een kleine verzilverde cijferring met de aanduidingen 1 t/m 6. De maker heeft het uurwerk op de achterplatine als volgt gesigneerd Adam Glücks Augusta, omringd met gravures in de vorm van krullen.

Wijzerplaat
De klok heeft een verguld messing grondplaat waarop aan de bovenzijde achter een fraai ajourgezaagde en gegraveerde verguld messing balanskloof de verticale balans is geplaatst. De tijd wordt aangegeven op de ‘wandering hours’ wijzerplaat, waarbij in de bovenste helft van de wijzerplaat een verguld messing schijf ronddraait en door een venster een Romeinse uurcijfer zichtbaar is. Hieromheen is een rand met Arabische vijfminutencijfers gegraveerd. De blauwstalen wijzer geeft de minuten aan. In de binnenring worden de kwartieren met Arabische cijfers aangegeven, aangeduid met dezelfde wijzer. De cijferring is zeer fraai gegraveerd waarbij het centrum versierd is met geguillocheerde graveringen. Om de cijferring is een zilveren rand van gedreven en geciseleerde blad- en bloemmotieven.

Kast
Het uurwerk bevindt zich in een klein ijzeren kastje achter de wijzerplaat. Een deurtje beschermt het uurwerk en heeft een opwindgat. Aan de bovenzijde is een ring aangebracht om de klok aan de muur op te hangen. Op de achterplatine is rondom het uurwerkkastje een schildering aangebracht in de vorm van bladranken.

Gangduur 1 dag

Diameter 16 cm.
Met ophangoog 22,5 cm.

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 185.

De maker
Adam Glück werkte als zelfstandig Meister Uhrwerkmacher vanaf 22 november 1671 in Augsburg. Verschillende uurwerken van zijn hand bevinden zich in musea, o.a. in het British Museum te Londen. Hij overleed in 1682.

Lees meer Neem contact op