TAFELKLOK J. Leroux London Ca. 1775

Tafelklokken

M&R22

ENGELSE TAFELKLOK
Gesigneerd: J. Leroux London Charing Cross
Circa 1775
Engeland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk, dat de hele uren voluit op een bel slaat. Het slagwerk kan aan- en uitgezet worden en is voorzien van repetitie. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton met snek. De achterplatine is rijkelijk versierd met gegraveerde blad- en krulmotieven. Hier staat in sierlijke letters de signatuur van de uurwerkmaker: J. Leroux London gegraveerd.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met gegraveerde, zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en een minutenrand met streepjes. Op een plaquette in het gematteerde centrum staat de signatuur van de uurwerkmaker: J. Leroux Charing Cross gegraveerd. Boven de VI is het venster voor de datumaanduiding aangebracht en boven in de uitsparing in het centrum is de slingerverklikker zichtbaar. Bij de IX en de III zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzer zijn vervaardigd van fijn ajourgezaagd en geblauwd staal. De verzilverde ring in de toog van de wijzer¬plaat (strike/silent) is voorzien van een blauwstalen wijzertje dat dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk. In de hoeken van de wijzerplaat en in de toog zijn reliëfgegoten messing hoekornamenten aangebracht.

Kast
De kast vervaardigd van gezwart perenhout met geprofileerd basement staat op vier houten platte pootjes en heeft aan beide zijkanten getoogde glaspanelen, zodat het uurwerk zichtbaar is. Het deurtje aan de voorzijde heeft een toogvormig venster met een geprofileerde omlijsting en kan door middel van een sleuteltje bediend worden. Door het glaspaneel in het achterdeurtje is de rijk gegraveerde en gesigneerde achterplatine en de slinger met slingerhaakje zichtbaar. De geprofileerde en getoogde bell-top wordt bekroond door een messing verguld handvat. Aan onderzijde van de kast bevindt zich een visitekaartje van de wederverkoper die ook restauraties uitvoerde en opticien was.

Gangduur 1 week

Hoogte 39 cm.
Breedte 23,5 cm.
Diepte 16 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 478.

J. Leroux
John Leroux was werkzaam in Charing Cross te London. Hij was lid van de Clockmakers Company 1781-1808. Een belangrijke maker, verschillende klokken van zijn hand bevinden zich in interessante museumcollecties. Zijn bedrijf werd opgevolgd door James Rigby.

Lees meer Neem contact op