TAFELKLOK Gille Martinot AParis Ca. 1710

Pendules Tafelklokken

M&R21

TAFELKLOK
Gesigneerd: Gille Martinot AParis
Circa 1710
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk bestaande uit gaandwerk en kwartierrepetitie op aanvraag. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en slinger met draadophanging tussen cycloïdeboogjes. Het kwartierslagwerk geeft de kwartieren en de uren op een bel aan.

Wijzerplaat
Op de rechthoekige vuurvergulde messing grondplaat is een ronde vuurverguld messing wijzerplaat gemonteerd. Deze is voorzien van twaalf schildvormige wit geëmailleerde cartouches, voorzien van blauw geëmailleerde Romeinse uurcijfers. De omringende minuutring is voor iedere minuut gegraveerd met een Arabische cijfer. Het centrum is verrijkt met decoratieve krulmotieven in reliëf. De tijd wordt aangegeven door twee fraaie geblauwd stalen wijzers. Boven de VI bevindt zich het opwindgat. Onder de wijzerplaat is een wit geëmailleerde cartouche bevestigd met de blauw geëmailleerde signatuur van de maker Gille Martinot AParis.

Kast
De eikenhouten kast is aan de voorzijde en rondom de voet bekleed met vuurverguld messing en is voorzien van vuurverguld gegoten messing lijstwerk. De beide zijden hebben een rechthoekig venster met een geprofileerde vuurvergulde lijst. De kast heeft een afneembare vuurvergulde messing ‘hoed’, die verrijkt is met decoratief motieven. De onderkant wordt gevormd door een ajourgegoten lijst waarin bladmotieven herkenhaar zijn. Het geheel wordt bekroond door een vuurverguld handvat. De wijzerplaat wordt beschermd door een scharnierend vuurverguld glasvenster. De kast rust op vier pootjes.

Gangduur 1 week.

Hoogte 35 cm.
Breedte 16,5 cm.
Diepte 11,5 cm.

Literatuur:
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 444.

De maker
Gilles Martinot werd geboren in Parijs in 1658, de zoon van Balthazar, ook een beroemde klokkenmaker. Hij overleed in 1726.

 

Lees meer Neem contact op