TAFELKLOK Adam Heymuys Amsterdam Ca. 1750 Holland

Tafelklokken

M&R35a

TAFELKLOK
Gesigneerd: Adam Heymuys Amsterdam
Circa 1750
Holland

Uurwerk
Platine-uurwerk met ankergang en slinger. Het zaagslagwerk slaat de hele en halve uren voluit op twee verschillende bellen, het zgn. ‘Dutch striking’.  Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk . Men kan het aan beide zijde het slagwerk en wekkerwerk laten repeteren. Het gaand-, slag-, en wekkerwerk worden ieder door een veer in een veerton aangedreven met kracht egalisatie door middel van snek. De achterplatine is fraai gegraveerd in krullend bladmotieven met aan de onderzijde in sierlijke letters de signatuur van uurwerkmaker Adam Heymuys Amsterdam gegraveerd.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uur aanduiding, Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduidingen en Hollandse boogjes met streepjes voor de overige minuten. Tussen de Romeinse cijfers in zijn versieringen aangebracht voor de halfuur aanduidingen. De binnenste rand streepjes is voor de kwartieraanduiding. Het centrum van de cijferring is vervaardigd van gematteerd messing. Onder in het centrum van de wijzerplaat is een venster aangebracht waardoor de datum op een verzilverde schijf zichtbaar is. De datum wordt aangeduid met Arabische cijfers die zwart ingelakt zijn. Boven in het centrum en om het datumvenster zijn fraaie krullend bladmotieven gegraveerd. Achter de blauwstalen uur- en minuutwijzers is de verzilverde wekkerschijf met Arabische uurcijfers geplaatst. Tussen de V en de VII staat de signatuur van uurwerkmaker Adam Heymuys Amsterdam gegraveerd. In de toog van de wijzerplaat is het schijngestalte van de maan te zien. Tevens wordt de maandatum en daarboven in een venstertje  de hoogwaterstand van Amsterdam aangegeven. In de vier hoeken naast de cijferring zijn gegoten messing vergulde hoekornamenten in krullend bladmotief aangebracht.

Kast
Fraaie eikenhouten kast, belijmd met wortelnotenhout en rustend op 4 houten pootjes. Alle zijde zijn getoogd en voorzien van een geprofileerde sierrand. De voor- en achterzijde doen beide dienst als deur en zijn voorzien van een getoogd venster. De beide zijkanten hebben een ajourgezaagd toogvormig klankgat. De hoeken van de tafelklok worden versierd door messing pinakels en de kast wordt bekroond door een messing handvat.

Gangduur 1 week.

Hoogte:  56 cm.
Breedte: 31 cm.
Diepte:   21 cm.

Literatuur
– E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 58.
– J. Zeeman, De Nederlandse Staande Klok, blz. 467.

Heymuys/Heijmuijs/Nijmuijs
Adam Heymuys was werkzaam in Amsterdam. Hij wordt voor het eerst vermeld in 1729. In het register van de voornaamste winkeliers in Amsterdam uit 1767, komt hij voor als ‘Orlogiemaker op de Nieuwendijk bij de Baafjesweg’. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een staande klok van deze maker en deze wordt gezien als een van de fraaiste klokken die in Amsterdam is gemaakt, wat de kast betreft. Hij is overleden in 1766.

Lees meer Neem contact op