STAAND KLOK William Gib Rotterdam Ca. 1715

Staande klokken

M&R8

STAAND HORLOGE
Gesigneerd: William Gib Rotterdam
Circa 1715
Holland

Uurwerk
Deze staande klok beschikt over een platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het slagwerk slaat de hele en halve uren voluit op twee verschillende bellen, het zgn. ‘Dutch striking’. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren. Het geheel wordt aangedreven door gewichten, die vervaardigd zijn van lood en bekleed met messing.

Wijzerplaat
De vierkante messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische cijfers voor de vijf-minutenaanduiding. Tussen de uurcijfers in worden de halve uren aangeduid door gegraveerde zwart ingelakte versieringen. Boven in het gematteerde centrum, onder de XII is een verzilverde secondering geplaatst, voorzien van Arabische cijfers en een blauwstalen wijzertje. De cijferring is onderin, links en rechts van de VI, voorzien van de signatuur William Gib Rotterdam. In het centrum boven de VI wordt de datum aangegeven. Hieromheen is een versiering in krullend bladmotief gegraveerd. De opwindgaten van de het gaand- en slagwerk zijn symmetrisch in het centrum geplaatst tussen de III en de IIII en tussen de VIII en de IX. De opwindgaten en het datumluikje zijn geprofileerd. Op de vier hoeken van de wijzerplaat naast de cijferring zijn gegoten messing hoekornamenten ter versiering aangebracht, elk voorzien van een engelenkopje. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

 

Kast                                                                                                                                                                                   De fraai geproportioneerde eikenhouten kast van deze staande klok is belijmd met esdoornhout, met geprofileerde gezwart perenhouten lijsten en ingelegd met biesjes van gezwart perenhout. In de deur van de romp is een slingervenster aangebracht met een geprofileerd lunet. De deur is tevens voorzien van een geprofileerde lijst en inlegwerk. De wijzerplaat wordt geflankeerd aan de voor- en achterzijde door getorste zuilen. De beide zijden zijn voorzien van een ajourgezaagd klankgat in krullend bladmotief. Aan de bovenzijde van de kast is een ajourgezaagde rand aangebracht die dienst doet als klankgat. Hierboven is de kast voorzien van een hoed, die bekroond wordt door drie houten knoppen. Ook de hoed heeft aan alle zijden een klankgat. Al deze klankgaten zijn ajourgezaagd in krullend bladmotief. De klok staat op vier bolpootjes.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 244 cm
Diepte 27 cm
Breedte 50,5 cm

Literatuur H.M. Vehmeyer, Clocks, their origin and development 1320-1880, blz. 967.
William Gib/Gibb kwam oorspronkelijk uit Engeland. Hij was werkzaam in Rotterdam, aan de Blaak op nummer 2, vanaf ca. 1699. Hij was ‘Hooftman’ van het St. Eloys gilde. Hij trouwde Anna Romilius vóór 1700. Op 9 oktober 1700 werd zijn zoon gedoopt. De meeste van zijn klokken hebben sterke Engels invloeden. Hij stierf in 1732.

Lees meer Neem contact op