SKELETPENDULE Gesigneerd: Dumoulin H.er Méc. à Bruxelles Gedateerd en gesigneerd: Boursier May 1809 België

Pendules

M&R73

SKELETPENDULE
Gesigneerd: Dumoulin H.er Méc. à Bruxelles
Gedateerd en gesigneerd op veren: Boursier May 1809
België

Uurwerk
Deze zeer fraaie skeletpendule heeft een messing platine-uurwerk op schaargang met compensatieslinger. Het slagwerk met sluitschijf slaat op het halve uur eenmaal en op het hele uur voluit op een bel. De bel is boven het uurwerk gemonteerd. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Beide veren zijn gesigneerd Boursier may 1809.

Wijzerplaat
Het uurwerk heeft vier ronde wijzerplaten, waarvan drie in het centrum open zijn. De bovenste wijzerplaat is in zijn geheel geëmailleerd en het onderste deel van het centrum is voorzien van fraai geëmailleerde wolken. Het bovenste deel van het centrum is uitgespaard en daarachter bevindt zich een geëmailleerd schijfje met de schijngestalte van de maan. Tevens wordt de maandatum aangegeven. Aan de onderzijde staat “Phases de la Lune”. De grote ronde, wit geëmailleerde centrale wijzerplaat heeft zwart geëmailleerde Romeinse uurcijfers, Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding en minuutstreepjes. Tevens is er een datumaanduiding in Arabische cijfers en een centrale secondewijzer. De uur-, minuut-, seconde- en datumwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Bij de IIII en de VIII bevinden zich de opwindstaven. Aan de onderzijde van de centrale wijzerplaat is de klok gesigneerd Dumoulin H.er Méc. à Bruxelles. De wijzerplaat links onder de centrale wijzerplaat heeft een wit geëmailleerde cijferring met een blauwstalen wijzer en geeft de maand met het bijbehorende aantal dagen aan. De rechter wijzerplaat heeft eveneens een wit geëmailleerde cijferring met een blauwstalen wijzer en deze geeft de dag van de week aan met het bijbehorende teken. Alle wijzerplaten zijn versierd met geguillocheerde randen met in totaal 720 in rozetjes gevatte pareltjes.

Kast
De gehele kast van deze skeletpendule is vervaardigd van messing en de geguillocheerde randen zijn vervaardigd van verguld messing. Het uurwerk staat met twee messing zuilen op een zwart marmeren basement. Het geheel staat op zes messing pootjes.

Gangduur 1 week
Hoogte  54 cm
Breedte  27 cm
Diepte     11 cm

*Prijs op aanvraag

Literatuur
Tardy, Dictionnary des Horlogers Français, blz. 80. E. Fraiture, Uurwerkmakers en uurwerknijverheid in Vlaanderen. blz. 202.

Dumoulin:
R. Dumoulin was werkzaam van 1804 tot 1806 in Brussel. Hij was een leerling van de Luikse uurwerkmaker Hubert Sarton. Hij woonde te Brussel in de Broekstraat tegenover de grote poort van het St. Janshospitaal en later in de Bergstraete. Het Musée François Duesberg te Bergen een vergelijkbare pendule van Dumoulin in haar collectie met email van Dubuisson.

Boursier:
Boursier was bekend als maker van veren voor horloges en pendules en was omstreeks 1812 werkzaam in Parijs aan de Rue Saint-Martin.

Lees meer Neem contact op