SEDANHORLOGE OP STANDAARD Ca. 1850 Oostenrijk

Reisklokken Varia & Horloges

M&R260

SEDANHORLOGE OP STANDAARD
Circa 1850
Oostenrijk

Uurwerk
Rond messing platine-uurwerk met duplexgang en regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van Weens slagwerk dat de kwartieren en de uren voluit slaat op twee verschillende gongstaven. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het knopje in het ophangoog. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, uurslag-, kwartierslag – en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton die aan de voorzijde opgewonden worden. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting.

Wijzerplaat
De ronde, verzilverd messing wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een rand met streepjes voor de minuutaanduiding. De ‘fleur-de-lys’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol facet geslepen glas dat gevat is in een geguillocheerd lunet.

Kast
De vierkanten gezwart perenhouten kast is aan de bovenzijde voorzien van een messing verguld en sierlijk gegraveerd ophangoog. Op de plaats waar het oog aan de kast wordt bevestigd is versierd met een messing verguld rozet. Aan de achterzijde bevindt zich een rond messing afdekplaatje voor het uurwerk met een venster waardoor men het gaandwerk kan regelen.

Foedraal
Het foedraal aan de buitenzijde bekleed met rood leer, is met gouddruk versieringen afgewerkt. Aan de bovenzijde bevindt zich een opening waardoor het het ophangoog past en voor het bedienen van de repetitieknop. Door middel van 2 sierlijke kleine haakjes kan het foedraal worden geopend.

Gangduur 1 dag

Hoogte 21 cm. (incl. ophangoog)
Breedte 14,5 cm.
Diepte 5 cm.

Hoogte incl. standaard 29 cm. (incl. ophangoog)
Breedte incl. standaard 21 cm.

Literatuur
Peter Fritsch, Viennese Travelling Clocks, blz. 386-412.
Derek Roberts, Carriage and other travelling clocks, blz. 254-256.

Lees meer Neem contact op