SECRETAIRE MET ASTRONOMISCHE AANDUIDING : D. Gio: Batta Zugno Ven.to all’Anno 1800

Bijzonder

M&R248

SECRETAIRE MET ASTRONOMISCHE AANDUIDING  Gesigneerd door maker: D. Gio: Batta Zugno Ven.to all’Anno 1800                                                                          Gesigneerd door graveur: Inciso da Pietro Scattaglia Veneto IncisoreVenetië, Italië

 

Uurwerk & Astronomische aanduiding

Het bovenste gedeelte van het secretaire bevat het uurwerk en de astronomische aanduiding.

Uurwerk

Het uurwerk van deze sublieme secretaire heeft messing raderen en stalen assen en wordt aangedreven door een gewicht. Het gaandwerk heeft een Graham-gang met secondeslinger. De gewichten zijn vervaardigd van lood en zijn bekleed met messing. Op de slinger is een fijnregulage aangebracht waarmee men het uurwerk rechttikkend kan maken. Om de snelheid van het gaandwerk te reguleren dient men aan de stelmoer onder aan de slingerlens te draaien. Achter de deur van de bovenkast is een verzilverde cijferring aangebracht waarop 2 keer 12 uur in Romeinse cijfers staat gegraveerd.

Astronomische aanduiding

Het glazen centrum van de wijzerplaat, voorzien van verzilverde en gegraveerde rand, draait rond en hierop staat de dierenriem van het noordelijk halfrond afgebeeld. De plaat draait over een verzilverde, gegraveerde plaat. Aan de onderzijde staat gegraveerd calcolato per la Latitude di Venezia G. 45˚: 30’ (de hoogtelijn van Venetië) da D. Gio: Batta Zugno Ven.to all’Anno 1800 (signatuur van de maker en datering) Inciso da Pietro Scattaglia Veneto Incisore (de graveur).

Kast

Het secretaire bestaat uit de bovenkast waarin het astrolabium is geplaatst en de onderkast. De kast is gefineerd met diverse houtsoorten en versierd met palissander biesjes en satiné randen. De bovenkast heeft aan de zijkanten deurtjes die gefineerd zijn met olijfhout. De deur aan de voorzijde is voorzien van glas en achter het glas is een ornament aangebracht met daarin een uitsparing voor de wijzerplaat. De ornamenten in krullend bladmotief zijn vervaardigd van met bladgoud verguld houtsnijwerk. Het secretaire heeft aan de onderzijde vier laden. De zijkanten zijn gefineerd met pruimenhout, eveneens omrand met een palissander bies en een satiné rand. Achter het bureaublad dat geopend steunt op twee houten balkjes, bevinden zich twee open vakken, twee laatjes en een deurtje.

 

Loopduur ongeveer 1 week

Hoogte    211 cm

Breedte 88,5 cm

Diepte      48 cm

 

Literatuur

-Morpurgo, Dizionario degli Orologiai Italinani, blz. 184
-Alvar Gonzalez-Palacios, Il Tempio del Gusto, Milan 1986, P. 376, fig. 791
Zugno

-Giambattista Zugno, Venetie, publiceerde in 1789 ‘Paragione de due orologi Oltramontani e Italiano’

 

Lees meer Neem contact op