RIJTUIGHORLOGE D.el Schepcke Horloger du Roy A Varsovie Ca. 1765

Horloges

M&R233

 

RIJTUIGHORLOGE
Gesigneerd: D.el Schepcke Horloger du Roy A Varsovie
Circa 1765
Polen

Uurwerk
Platine-uurwerk met spillegang en balans. Het uurwerk van het rijtuighorloge is voorzien van slagwerk en wekker. Het gaandwerk en het wekkerwerk worden aangedreven door een veer in een veerton waarbij de veerton van het gaandwerk voorzien is van snek met ketting. Het slagwerk wordt ook aangedreven door een veer en slaat op aanvraag de uren en de kwartieren. Het slagwerk komt op gang door aan het touwtje te trekken dat uit de klok hangt. De balanskloof op de achterplatine is ajour gezaagd in krulmotief. In het verzilverde wijzerplaatje voor de reglage staan de woorden ‘Avant’ en ‘Retarde gegraveerd. Het stalen wijzertje is geblauwd. De signatuur is op de achterplatine gegraveerd D.el Schepcke Hlger du Roy à Varsovie. Het uurwerk hangt in de bel die in de kast gemonteerd is.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat heeft meerdere cijferringen. De binnenste cijferrand in Arabische cijfers is voor de wekker. De cijferrand daarbuiten in Romeinse cijfers geeft de uren aan. Daarna komt de rand met streepjes voor de minuten en de buitenste dient voor de vijfminuten-aanduiding en is voorzien van Arabische cijfers. De uur-, minuut- en wekkerwijzers zijn van messing vervaardigd, de uur- en minuutwijzers zijn in L. XVI-motief gezaagd. Op de wijzerplaat bevinden zich de opwindgaten voor het gaand- en wekkerwerk en de wekkerinstelling en de signatuur D.el Schepcke Hlger du Roy à Varsovie. Bovenaan bij de twaalf is het scharnier bevestigd waarmee het uurwerk opgeklapt kan worden.

Kast
Het horloge heeft een zilveren kast. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een zilveren sponning, die ter hoogte van de III geopend kan worden. De sponning en de rand van de achterzijde van de kast zijn bewerkt. Als de voorzijde is geopend kan men door middel van het knopje bij de VI het uurwerk uit de kast draaien. Aan de kast is een ophanging bevestigd. Boven op het ophangoog is het zilvermerk B.D. aangebracht Het geheel zit in een houten beschermdoos.

Loopduur 30 uur
Diameter 11,3 cm.

Literatuur
– Wiestawa Siedlecka, Polskie Zegary, blz 122 en 151.
– J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst blz. 544.
– Baillie, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 284.

Schepcke
Daniel Schepcke was van Duitse afkomst. In Polen werd hij uurwerkmaker van koning Stanislav II Augustus Poniatowski (1764-1795). Na de ondergang van Polen emigreerde hij naar Zwitserland en werd medeoprichter van het nu nog bekende bedrijf Patek-Philipe.

Lees meer Neem contact op