RELIGIEUSE Louis Baronneau AParis Ca. 1665 Frankrijk

Haagse klokken & Religieuses

M&R37

RELIGIEUSE
Gesigneerd: Louis Baronneau AParis
Circa 1665
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op horizontale spillegang met slinger en cycloïdale boogjes. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Het slagwerk en gaandwerk worden aangedreven door één veer in een veerton. Op de achterplatine is de signatuur Louis Baronneau AParis gegraveerd.

Wijzerplaat
De ijzeren grondplaat is bekleed met fluweel. Hierop is de verzilverde cijferring aangebracht. De cijferring heeft gegraveerde en zwart ingelakt cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers, met daartussen versieringen voor de halfuur aanduidingen. De minuten worden door Arabische cijfers aangegeven. In het centrum bij de V is het opwindgat voor het gaand- en slagwerk geplaatst. De verzilverde uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd en gegraveerd. Onder de cijferring is een verzilverd ornament aangebracht met de gegraveerde signatuur Baronneau AParis.

Kast
De kast is gefineerd met ebbenhout. De kast is aan de voorzijde en de achterzijde voorzien van een deur. De beide zijden zijn voorzien van een venster. De voorzijde is voorzien van glas, dat omlijst wordt door een met schildpad beklede lijst. De binnenzijde van de deur aan de achterzijde is versierd met ingelegde biesjes. Achter het timpaan op de kast is de bel geplaatst en ook bevinden zich hier twee ogen waarmee de klok opgehangen kan worden. De onderzijde van de kast is net als de deur aan de voorzijde en het timpaan versierd met een geprofileerde lijst.

Loopduur 48 uur.

Hoogte 36 cm.
Breedte 25,5 cm.
Diepte 12 cm.

Literatuur                                                                                                                                                                  Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 31.

Baronneau
Louis Baronneau werd meester in 1653. Hij was in 1660 werkzaam in Parijs aan de Rue de la Calandre. In 1661 werd hij ‘Horloger du Roi et de la Reine’. In 1662 kocht hij uurwerken van J. Chéron à Blois.
Street Within, Cornhill van 1839 tot 1863.

 

Lees meer Neem contact op