RELIGIEUSE C. Monnier AParis Circa 1690

Haagse klokken & Religieuses

M&R39

RELIGIEUSE
Gesigneerd: C. Monnier AParis
Circa 1690
Frankrijk

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk en wordt aangedreven door een veer in een veerton. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en korte slinger met draadophanging tussen cycloïdale boogjes. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de hele uren voluit op een bel aan. Tevens worden de halve uren eenmaal door een dwangslag vanuit het gaandwerk aangeduid.

Wijzerplaat
De messing grondplaat is bekleed met olijfgroen fluweel en heeft een vuurvergulde messing cijferring. Deze is verdeeld in Romeinse uurcijfers, halfuuraanduidingen, terwijl alle minuten door Arabische cijfers worden aangegeven. Het opwindgat is in het middenveld bij de IV aangebracht. De tijd wordt aangegeven door twee sierlijk ajourgezaagde en gegraveerde vuurvergulde messing wijzers. De maker heeft de wijzerplaat op een vuurvergulde messing cartouche onder de cijferring gesigneerd C. Monnier AParis.

Kast
De met ebbenhout belijmd eikenhouten kast heeft rondom geprofileerde lijsten en is aan de voor- en achter zijde voorzien van een deurtje, waarbij het houten achterdeurtje wordt versierd met een ingelegd zwart biesje. De beide zijden zijn voorzien van een venster. De kast wordt bekroond met een toogvormig timpaan, waarachter zich twee ophangogen bevinden. Ook de bel bevindt zich achter het timpaan. De onderzijde van de kast is net als de fries en het timpaan geprofileerd.

Gangduur 2 dagen.

Hoogte 37 cm.
Breedte 26 cm.
Diepte 11,5 cm.

Prijs € 18500

Literatuur
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 470.
– Vergelijkbare klok afgebeeld in: Early French Pendulum Clocks, 1658-1700, blz. 48 en 116.

De maker
Claude Monnier was werkzaam een het einde van de 17e eeuw te Parijs. Er zijn enkele klokken van zijn hand bekend. Hij had zijn werkplaats aan de oude paleisbinnenplaats ‘au Lyon d’Or’ in Parijs.

Lees meer Neem contact op