REISKLOK OFFICIERSPENDULE Robert Ca. 1810 Zwitserland

Reisklokken

M&R104

REISKLOK OFFICIERSPENDULE MET CENTRALE SECONDEWIJZER
Gesigneerd: Robert
Circa 1810
Zwitserland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met chronometer en balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat Grande Sonnerie slaat op twee gongstaven, d.w.z. de hele uren voluit en de kwartieren voluit. Men kan het slagwerk teven laten repeteren door te trekken aan het koordje dat aan de linkerzijde uit de kast komt. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Op de achterplatine bevinden zich de gongstaven, de opwindstaven van het gaand- en slagwerk en de wijzerverzetting. Aan de bovenzijde bevindt zich de reglage van het gaandwerk. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven, de veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Arabische cijfers voor de uuraanduiding en een rand met streepjes voor de minutenaanduiding. De wijzerplaat is voorzien van vier blauwstalen wijzers. De uur- en minuutwijzers hebben het “Breguet”-model, de wekkerwijzer is recht, net als de secondewijzer, maar deze is aan de achterzijde voorzien van een rondje. In het centrum waar zich de 4 opwindgaten bevinden staat boven de 6 de sierlijke signatuur Robert. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas dat gevat zit in een messing verguld en geguillocheerd lunet.

Kast
De houten kast is om zijn geheel gefineerd met mahoniehout. Om bij het uurwerk te komen schuif je aan de achterzijde een deurtje omhoog. Op de kast is een messing verguld handvat aangebracht in de vorm van twee slangen die met hun staarten verbonden zijn. Tevens is hier een venster aangebracht omrand door een messing verguld geguillocheerd lunet. Door het venster is de balans zichtbaar. De kast rust op vier messing vergulde klauwpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 22 cm.
Breedte 15,5 cm.
Diepte 11 cm.

*Prijs € 19000

Literatuur
G.H. Baillie, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 271.

Robert
J. Robert was werkzaam in Genève, Zwitserland. In 1787 ging hij samenwerken met Louis Courvoisier. In 1805 veranderde de naam in Robert, Courvoisier et Cie, in 1811 in Courvoisier et Cie.

Lees meer Neem contact op