REISKLOK met zichtbaar echappement Ca. 1830

Reisklokken

M&R116

REISKLOK met zichtbaar echappement                                          toegeschreven aan ‘Pons’
Circa 1830
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok met zichtbaar echappement heeft een door veren aangedreven messing platine-uurwerk met gaand- en slagwerk. Het gaandwerk heeft eentandige MacDowal-ankergang in de variatie van Deshayes met regelbare balans. Het slagwerk geeft de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een bel aan. Men kan het slagwerk laten repeteren door het knopje op de voorkant van de kast in te drukken. Tevens heeft het uurwerk wekkerwerk. De klok wordt aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met Romeinse uurcijfers, vijfminutenverdeling in een minuutring. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet-wijzers. In het centrum van de wijzerplaat is aan de onderzijde de gesteende balans met spiraalveer zichtbaar en de regulatiepen, waarbij de draairichting wordt aangeduid met de letters R en A (retard – langzamer en avance – sneller). Aan de bovenzijde bevindt zich een roterende verzilverde secondering. Links en rechts in het midden zijn vensters aangebracht. Het linker dient voor de instelling van de wekker (met behulp van een horlogesleuteltje) die met Romeins cijfers wordt aangegeven; in het rechter wordt de datum aangegeven. Ter weerszijden van de balans zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk aangebracht De wijzerplaat wordt afgeschermd door facetgeslepen glas, gevat in een verguld messing lunet.

Kast
De houten kast is gefineerd met berkenhout en is rondom afgewerkt met een biesje van esdoornhout. De achterzijde kan geopend worden door een knopje in te drukken en het paneeltje er in zijn geheel uit te nemen zodat toegang tot het uurwerk wordt verschaft. Op de kast is een verguld messing handvat aangebracht en het repetitieknopje. De kast rust op vier verguld messing bolpootjes.

Gangduur 1 week

*Prijs op aanvraag

Hoogte 13.5 cm
Breedte 12.5 cm
Diepte 8 cm

Lees meer Neem contact op