REISKLOK met thermometer Leroy & Fils Ca. 1830

Reisklokken Varia & Horloges

M&R112a

REISKLOK
Gesigneerd: Leroy & Fils,
H.gers de la Marine, Palais Royal, 13 & 15 Gal.ie Montpensier Paris
211 Regent Street London No. 44135
Circa 1830
Frankrijk

Uurwerk
Het uurwerk heeft gaanwerk met cilindergang en regelbare balans. Het uurwerk is tevens voorzien van slagwerk dat op aanvraag de uren en kwartieren slaat. Daarnaast heeft het uurwerk van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in veerton.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft diverse aanduidingen. De hoofdcijferring in het midden is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse uurcijfers, Arabische vijf-minuutcijfers en minuutstreepjes in een ring. Onder de hoofdcijferring bevinden zich drie secundaire cijferringen; de linker geeft de dag aan, de middelste dient voor de wekkerinstelling en de rechter geeft de datum aan. Aan de linkerzijde is een thermometer met schaal in Réamur en aan de rechterzijde een thermometer met schaal in Fahrenheit aangebracht. Alle wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. In de toog van de wijzerplaat wordt de schijngestalte van de maan aangegeven. De wijzerplaat is onder de wekkerinstelling als volgt door de maker gesigneerd: Leroy & Fils, H.gers de la Marine, Palais Royal, 13 & 15 Gal.ie Montpensier Paris. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas.

Kast
De vuurverguld messing kast van dit reisklokje heeft aan de bovenzijde de vorm van een halve bloem. Achter het sierlijk oog waarmee het geheel is afgewerkt bevindt zich het knopje voor de bediening van het slagwerk. Op de achterzijde is een uitklapbare steun geplaatst om de klok neer te kunnen zetten. Tevens zijn daar de opwindgaten en een venster voor de reglage met sluiter. Bij dit venstertje zijn de letters A en R aangebracht om de richting bij de reglage aan te geven. In het midden bevindt zich een opening aangeduid met het woord ‘aiguilles’ (wijzers) voor de wijzerverzetting. De klok is nogmaals op de achterzijde gesigneerd: Leroy & Fils H’ger de la Marine Palais Royal 1313 & 15 Gal.ie Montpensier Paris 211 Regent Street London No. 44135

Gangduur 8 dagen

Hoogte 17.8 cm
Breedte 10.5 cm
Diepte 3 cm

*Prijs € 12500

Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971.

 

Lees meer Neem contact op