REISKLOK MET PETITE SONNERIE Gesigneerd: Dent Paris Circa 1860 Frankrijk

Reisklokken

M&R112

REISKLOK MET PETITE SONNERIE
Gesigneerd: Dent Paris
Circa 1860
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing platine-uurwerk bestaat uit gaand-, slag- en wekkerwerk. Het gaandwerk heeft Engelse ankergang en regelbare balans op een plateau dat dwars op de platines is aangebracht. Het slagwerk is van het type ‘petite sonnerie’, dat betekent dat de hele uren voluit met een hamer op een bel en het aantal kwartieren met twee hamers op twee bellen worden aangegeven. Het is uitgevoerd met repetitie dat wordt geactiveerd door een knopje op de voorkant van kast in te drukken. Het slaat dan het aantal uren en kwartieren. Men kan het slagwerk ook uitzetten door middel van een hendeltje aan de onderzijde (Silent – Quarters). Tevens is het uurwerk voorzien van wekkerwerk. De achterplatine is door de wederverkoper als volgt gesigneerd: Dent. Hier bevinden zich ook de opwindassen, de wijzerverzetting en de bellen.

Wijzerplaat
De ronde wit emaillen wijzerplaten zijn gevat in een rechthoekig verguld messing passe-partout met twee ronde uitsparingen De bovenste grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse uurcijfers en streepjes voor de minuten, waarbij die voor de vijf minuten zijn aangezet. De tijd wordt aangegeven door twee fijn uitgevoerde geblauwd stalen Breguet-wijzers. De kleine cijferring onderaan de wijzerplaat, die verdeeld is in Arabische uurcijfers en stipjes voor de halve uren, dient voor de wekkerinstelling, waarbij de wektijd wordt aangegeven door een blauwstalen wijzertje. De wijzerplaat is gesigneerd DENT PARIS.

Kast
De vuurverguld messing kast is van het type ‘gorge’ en is rijk gegraveerd in krullende blad-, rank- en bloemmotieven. Het heeft aan de voorzijde een facetgeslepen glas. De bovenzijde is voorzien van een eveneens facetgeslepen ovaalvormig glas, waardoor het echappement op het plateau goed zichtbaar is. De kast wordt bekroond door een fraai gemodelleerd handvat. De deur aan de achterzijde is voorzien van gaten voor de wijzerverzettingen en de opwindassen. Deze kunnen met behulp van een klein knopje in het midden afgesloten worden. Aan de onderzijde van de klok bevindt zich een hendeltje waarmee het slagwerk kan worden ingesteld op Silent en Quarters.

Gangduur 1 week
Hoogte 11 cm, met handvat 14 cm.
Breedte 7,5 cm.
Diepte 6,5 cm.

Opmerking
Deze Franse reisklok is Dent Paris gesigneerd, de naam van de wederverkoper.

Literatuur:
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the world, 2006, blz. 211.

Lees meer Neem contact op