REISKLOK ‘HUMP BACK’ L. Leroy & Cie, 7 Bd de la Madeleine Paris 20492 Ca. 1900 Frankrijk

Reisklokken

M&R103B

REISKLOK, een z.g. ‘HUMP BACK’
Gesigneerd en genummerd: L. Leroy & Cie, 7 Bd de la Madeleine Paris 20492
Circa 1900
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren in veertonnen aangedreven messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk met wekker. Het gaandwerk heeft Engelse ankergang met regelbare balans op een plateau dat dwars op de platines is gemonteerd. Het slagwerk geeft de hele uren voluit en de halve met één slag op een gong aan. De achterplatine is gesigneerd en genummerd L. Leroy & Cie, 7 Bd de la Madeleine Paris 20492. De klok wordt vanaf deze zijde opgewonden. Ook kunnen hier de wijzers worden verzet en de wekker worden ingesteld.

Wijzerplaat
De getoogde en geguilocheerde verzilverde wijzerplaat is voorzien van een Arabische cijferring en een minuutrand met streepjes. De tijd wordt aangegeven door twee blauwstalen wijzers. De kleine cijferring onder op de wijzerlaat dient voor de wekkerinstelling en heeft Arabische uurcijfers en een blauwstalen wijzertje. De maker heeft de wijzerplaat als volgt gesigneerd L. Leroy & Cie, 7 Bd de la Madeleine, Paris.

Kast
De getoogde verguld messing kast rust op vier kussenvormige pootjes. Op de kast is het handvat geplaatst. De voorzijde is voorzien van een getoogd, facet-geslepen glas dat gevat is in een geprofileerd raam. Aan de achterzijde is een deurtje.

Gangduur 1 week.

Hoogte 14,5 cm.
Breedte 8,5 cm.
Diepte 6 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 409.

De makers
L. Leroy & Cie ontstond in het jaar 1888 toen Jules Desfontaines en Leroy & Fils (geleid door Louis Leroy) hun bedrijven samenvoegden. In 1901 verhuisde het bedrijf naar de Boulevard de la Madeleine in Parijs.

Lees meer Neem contact op