REISKLOK A. Happacher in Wien Ca. 1845 Oostenrijk

Reisklokken

M&R114

REISKLOK
Gesigneerd: A. Happacher in Wien
Circa 1845
Oostenrijk

Uurwerk
Reisklok met messing platine-uurwerk op duplexgang en balans. Het slagwerk met repetitie slaat ‘Grande Sonnerie’ dat wil zeggen, de hele uren en kwartieren voluit op een bel en op de kwartieren de uren en kwartieren op een gongstaaf. Men kan het slagwerk aan de zijkant rechtsboven uitzetten. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Op de achterplatine staat de sierlijke signatuur A. Happacher in Wien.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De bovenste grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en minutenstreepjes. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De kleine cijferring dient voor de wekkerinstelling en is voorzien van een blauwstalen wijzertje en Arabische uurcijfers. De wijzerplaat is gesigneerd A. Happacher in Wien.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing, verfijnd versierd met gegraveerde bloemmotieven. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde versierd met handvat is voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn en een kleine repetieknop. Aan de achterzijde bevindt zich op de achterplatine de opwindstaafjes voor het gaand, uur, kwartier en wekkerwerk en de wijzerverzettingen van het gaand- en wekkerwerk. Aan de zijkant rechtsboven bevindt zicht het knopje Slaan’/’niet slaan’ voor het aan– of uitzetten van het slagwerk.

Foedraal
In het fraaie rode originele lederen foedraal bevindt zich op de bodem de originele sleutel.

Gangduur 2 dagen
Hoogte 14.5 cm
Breedte 9 cm
Diepte 6.5 cm

*Prijs € 8000

Literatuur
*J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 218
*Anton Happacher was werkzaam in Wenen en werd Meester in 1843. Hij is gestorven op 6 maart 1853.

Lees meer Neem contact op