REISKLOK GRANDE SONNERIE Circa 1870 Frankrijk

Reisklokken

M&R113b

REISKLOK MET GRANDE SONNERIE
Genummerd: 1172
Circa 1870
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok met grande sonnerie wordt door veren aangedreven en heeft een messing platine-uurwerk dat bestaat uit gaand-, slag- en wekkerwerk. Het gaandwerk heeft Engelse ankergang en regelbare balans op een plateau dat dwars op de platines is aangebracht. Het slagwerk kan worden ingesteld op ‘Grande Sonnerie’, ‘Petite Sonnerie’ of ‘Silence’. Het is uitgevoerd met twee bellen en heeft repetitie dat wordt geactiveerd door een knopje op de voorkant van kast in te drukken. Op de achterplatine, voorzien van het nummer 1172, bevinden zich de vierkanten om de klok op te winden en de wijzers te verzetten.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De bovenste grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse uurcijfers en streepjes voor de minuten, waarbij die voor de vijf minuten zijn aangezet. De tijd wordt aangegeven door twee zeer fijn uitgevoerde geblauwd stalen Breguet-wijzers. De kleine cijferring onderaan de wijzerplaat, verdeeld in Romeinse uurcijfers en stippen voor de halve uren, dient voor de wekkerinstelling, die wordt aangegeven door een recht blauwstalen wijzertje.

Kast
De rijk gegraveerde vuurverguld messing kast van deze reisklok met grande sonnerie heeft aan alle zijden facetgeslepen glas, waardoor het uurwerk praktisch geheel zichtbaar is. De bovenzijde is voorzien van een eveneens facetgeslepen ovaalvormig glas, waardoor het echappement op het plateau goed zichtbaar is. De kast wordt bekroond door een fraai gemodelleerd handvat. Aan de onderzijde van de klok bevindt zich een hendeltje waarmee het slagwerk kan worden ingesteld op ‘Grande Sonnerie’, ‘Petite Sonnerie’ of ‘Silence’. Ook de onderzijde is genummerd 1172.

Gangduur 1 week

Hoogte 17,5 cm.
Breedte 10 cm.
Diepte 8,5 cm.

*Prijs € 7.800,=

Lees meer Neem contact op