PENDULE EMPIRE ‘Cercle tournant’ ca. 1800 Frankrijk

Pendules

M&R67

PENDULE EMPIRE ‘Cercle tournant’                                              volgens het principe van Matthew Boulton
Circa 1800
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op cilindergang met regelbare spiraalbalans. Het gaandwerk van de cercle tournant wordt aangedreven door een veer in een veerton. Het uurwerk bevindt zich in de voet van de klok.

Wijzerplaat
De cijferring bestaat uit een rand met Romeinse uurcijfers en tussen de uurcijfers een halfuur-aanduiding. Deze rand draait rond, het zogenaamde cercle tournant en een vaste wijzer geeft de tijd aan. De wijzer is de tong van een slang die om de klok heen kruipt.

Kast
De klok bestaat uit een driehoekige zwart marmeren voet met holle zijden en afgeronde punten. In een zijde bevindt zich het opwindgat van het gaandwerk. Op de voet is een verguld messing opzetstuk geplaatst met drie zittende griffioenen en fraai gegoten zijpanelen waarin mythologische voorstellingenzijn afgebeeld. Het uit een stuk brons gegoten middenstuk wordt gevormd door de drie gratiën, die met hun ruggen tegen elkaar zijn geplaatst. Hierop bevindt zich een kelkvormig bovenstuk van marmer, het zogenaamde blue John. Aan de rand van deze kelk is de cijferring, de zogenaamde cercle tournant, aangebracht. Een overbrenging van het uurwerk in de voet door het middenstuk en de kelk zorgt voor de aandrijving van de cijferring. Om de kelk kruipt een slang die met zijn kop en tong de tijd aanwijst. De klok wordt bekroond door een marmeren deksel met een vuurvergulde knop in de vorm van een gestileerde lotus. Het geheel rust op drie vergulde en bewerkte bolpootjes.

Gangduur 1 week

*Prijs op aanvraag

Hoogte 51,5 cm.
Diameter 20,5 cm.

 

 

Lees meer Neem contact op