PENDULE ‘BRAS EN L’ AIR’ Ca. 1870

Pendules Varia & Horloges

M&R83

PENDULE ‘BRAS EN L’ AIR’
Circa 1870
Frankrijk

Uurwerk                                                                                                                                                                                Deze pendule ‘brass en l’air’ heeft messing platine-uurwerk met platform echappement en balans en wordt aangedreven door een veer in een veerton. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden. Het uurwerk is voorzien van een gaandwerk. Het uurwerk laat de armen van de vergulde vrouwenfiguur bewegen zodat de vingers de tijd aanwijzen op de geëmailleerde uren- en minuten.

Wijzerplaat
Het vrouwenfiguur staat in een getoogde verguld messing nis tegen een donkerblauw emaillen achtergrond rondom versierd met fraai verguld messing ajour gezaagde krul- en bladornamenten. De tijd wordt aan weerszijde van de vrouw aangegeven door Arabische cijfers op een wit emaillen gebogen strip, rechts de vijfminutengetallen en links de hele uren.

Kast
Op de wit marmeren voet waarin zich het uurwerk bevindt staat de kleurrijke ‘bras en l’air’ voorstelling. Het marmer is versierd met een messing vergulde parelrand en twee sierranden en aan de voorzijde met een messing verguld ornament. Het opwindgat voor het gaandwerk bevindt zich in de achterwand van de voet waar zich het uurwerk bevindt. Tevens is er een knop voor de wijzerverzetting en een schuifje voor de reglage van het gaandwerk. Het geheel rust op vier messing vergulde pootjes en wordt bekroond door 3 verguld messing pinakels.
Gangduur 1 week

Hoogte 45,5 cm.
Breedte 24 cm.
Diepte 12 cm.

*Prijs € 16500

Literatuur
D. Roberts, ‘Mystery, Novelty and Fantasy Clocks’ Schiffer, 1999, blz. 93.

Lees meer Neem contact op