OFFICIERSPENDULE Le Roy & Fils Ca. 1790 Zwitserland

Reisklokken

M&R102

OFFICIERSPENDULE
Gesigneerd: Le Roy & Fils
Circa 1790
Zwitserland

Uurwerk:
Door veren aangedreven rond, messing platine-uurwerk met gaand-, slag- en wekkerwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en balans met spiraalveer en regulage. Het slagwerk is van het type ’grande sonnerie’, dat wil zeggen dat op alle kwartieren de hele uren voluit op een bel en het aantal kwartieren op twee bellen worden aangegeven. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren rechts door aan een koordje te trekken. Het koordje aan de linkerzijde uit de kast dient voor het opwinden van het wekkerwerk.

Wijzerplaat:
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een zwarte Arabische cijferring met Arabische kwartier-, vijfminuten- en minuutverdeling. De maker heeft de klok als volgt op de wijzerplaat gesigneerd Le Roy & Fils. De rechte, blauwstalen stalen wijzer dient voor de wekkerinstelling. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een verguld messing lunet.

Kast:
De verguld messing kast heeft een achterdeur die is opengezaagd, hetgeen dient als klankgat voor het belgeluid. Het handvat op de kast heeft de vorm van een slang die zichzelf in de staart bijt, een z.g. ouroboros, een symbool voor de eeuwigheid. Er zijn vier pinakels op de vier hoeken aangebracht. De kast is versierd met blad- en bloemmotieven en heeft aan beide zijden is een rozet in de vorm van een vrouwenhoofd. Aan de onderzijde bevindt zich de slagwerkinstelling. De klok rust op vier klauwpootjes.

Gangduur 1 dag

Hoogte 20 cm
Breedte 12,5 cm
Diepte 9,5 cm

Lees meer Neem contact op