OEIL DE BOEUF L. XVI Ca. 1790

Oeil de boeuf & Cartelklokken

M&R133

OEIL DE BOEUF L. XVI
Circa 1790
Frankrijk

Uurwerk
Deze oeil de boeuf klok heeft een messing platine uurwerk op ankergang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de uren voluit en de halve uren eenmaal op een bel slaat. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
Wit, geëmailleerde wijzerplaat voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding en minutenpuntjes. Tussen de III en de IIII en tussen de VIII en de IX zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk geplaatst en het staafje boven de XII dient voor de reglage van het gaandwerk. De uur- en mi¬nuutwijzers zijn vervaardigd van ajourgezaagd en gegraveerd verguld messing.

Kast
De ronde kast van deze fraaie oeil de boeuf klok is vervaardigd van geoxideerd messing en wordt aan de bovenzijde opgesierd door een messing vuurverguld gegoten ornament in de vorm van een strik versierd met bladeren en besjes. De strik heeft aan de bovenzijde een oog waarmee de klok opgehangen wordt. Onder het uurwerk is een messing vuurverguld gegoten ornament in de vorm van een tak, voorzien van bladeren en besjes. Aan de onderzijde hangen twee flosjes die tevens onder de kast uitkomen. Om het geheel is een messing vuurvergulde parelrand aangebracht ter versiering. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een geguillocheerd lunet.

Gangduur 1 week

Diameter 23 cm
Diepte 14 cm

Lees meer Neem contact op