OEIL DE BOEUF Bouchet AParis Ca. 1780

Console & Cartelklokken Wandklokken

M&R146

OEIL DE BOEUF
Gesigneerd Bouchet A Paris
Circa 1780
Frankrijk

Uurwerk
Dit oeil de boeuf klokje heeft een messing platine uurwerk op spillegang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat op aanvraag de uren slaat op 2 bellen. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden. Uit het uurwerk komen twee koorden, een koord dient voor het opwinden van het wekkerwerk, het andere koord dient voor het aanvragen van het slagwerk.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Arabische cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding en minutenpuntjes. Boven de VI is het opwindgat voor het gaandwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing, de wekkerwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. De vierkant stift boven de 12 dient voor de reglage van het gaandwerk. In het centrum onder het opwindgat is de klok gesigneerd Bouchet A Paris.

Kast
De ronde kast is vervaardigd van groen gepatineerd messing en is versierd met messing vergulde ornamenten. Aan de onderzijde is een ornament aangebracht, versierd met eiken- en laurierbladeren. De kast wordt boven de wijzerplaat versierd met een ornament in de vorm van een strik, voorzien van bloemen en takken en ook is er rondom een parelrand ter versiering aangebracht. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een lunet. Aan de bovenzijde is een messing vergulde knop met een ophangoog bevestigd.

Gangduur 1 week

Diameter 22.5 cm
Depth 14 cm

*Prijs € 22500

Oeil de boeuf (ossenoog/runderoog)
Deze benaming voor wandklokken is afgeleid van ronde of ovale ramen die onder Louis XIV in Versailles werden toegepast. Het zijn wandklokken met een ronde, ovale of hoekige vorm in een groot aantal variëteiten, vaak met een gegolfde rand. De uurwerken worden aangedreven door een veer met een korte slinger.

Lees meer Neem contact op