MINIATUUR CAPUCINE Gesigneerd: Ellicott London, Martinot AParis en Borel. Gedateerd en genummerd: 4/95 (april 1795) No 210 Engeland/Frankrijk

Reisklokken

M&R102a

MINIATUUR CAPUCINE
Gesigneerd: Ellicott London, Martinot AParis en Borel.
Gedateerd en genummerd: 4/95 (april 1795) No 210
Engeland/Frankrijk

Uurwerk
Het door een veer in veertonnen aangedreven uurwerk heeft een vroeg horloge-uurwerk van de Franse klokkenmaker Martinot A Paris, dat is uitgevoerd snek met ketting, spillengang en balans met spiraalveer en regulage. Bovendien heeft het uurwerk een zaagslagwerk en wekkerwerk op een bel. De balanskloof op de achterplatine is fraai ajourgezaagd in krulmotief. Het geheel is geplaatst tussen twee platines.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een zwarte Romeinse cijferring met vijfminuten- en minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door twee buitengewoon fraai vervaardigde geblauwd stalen wijzers met zonmotief. Achter de wijzers bevindt zich klein verzilverd wekkerschijfje met Arabische cijfers. De wijzerplaat is aan de achterzijde door de emailleur gesigneerd: Borel. De emaillen plaat is opgenomen in een messing grondplaat, die aan de onderzijde als volgt gesigneerd, gedateerd en genummerd is: ELLICOT LONDON, 4/95 N210

Kast
Het rechthoekige messing kastje heeft aan beide zijkanten een messing deurtje. De messing achterplaat is voorzien van vier opwindgaten voor de reglage (R&A), gaandwerk (M), slagwerk (S) en wekkerwerk (R). De klok, die op vier geprofileerde bolpootjes rust wordt bekroond door de bel voor het slag- en wekkerwerk met een gestileerd messing handvat.

Gangduur een etmaal
Hoogte 12,5 cm.
Breedte 6 cm.
Diepte 5 cm.

Literature
Een soortgelijke klok is afgebeeld in Charles Allix en Peter Bonnert, Carriage Clocks, Their history and development, Woodbridge, 1981, p. 25, Plate 1/35.

De maker, wederverkoper en emailleur
De maker van het gaandwerk is Martinot, die werkzaam was in Parijs. Ellicott heeft dit gekocht en de klok verder afgemaakt en gesigneerd. Borel is de emailleur

*Edward Ellicott 1772-1835
Het bedrijf was gevestigd in Sweetings’ Alley en werd voortgezet door Edward II (zoon van Edward I Ellicot). Hij werd verkozen tot ‘junior warden’ in 1828 en 1829, tot ‘rent warden’ in 1830, ‘senior warden’ in 1833 en ‘Master of the Clockmakers’ Company’ in 1834. Dit ambt bleef hij vervullen tot aan zijn dood op 8 juli in 1835, 63 jaar oud. Hoewel hij was opgegroeid als horlogemaker, voelde hij weinig voor het vak en liet hij de leiding ervan grotendeels aan anderen over.

*Balthazar Martinot leefde van 1636-1714 en was klokkenmaker van Lodewijk XIV 1678-1679 & 1693-1695 en van koningin Anna van Oostenrijk in 1665. Hij werd geboren in Rouen, uit een familie van horlogemakers. In 1692 werkte hij samen met zijn broer, Giles, Nicolas Gribelin en Jacques Langlois. Behalve voor de thuismarkt maakte hij ook klokken voor de export en het Verre Oosten.

*Borel
Er waren aan het eind van de 18de eeuw een aantal vooraanstaand emailleurs en Borel was een van hen. Hij werkte onder andere voor Breguet en Lépine.

Lees meer Neem contact op