MADONNAKLOK Ca 1630 Duitsland

Renaissance klokken

M&R219

MADONNAKLOK
Circa 1630
Duitsland

Uurwerk
Deze Madonnaklok met een door veren aangedreven messing platine-uurwerk heeft gaand- en slagwerk. Het gaandwerk bestaat uit een veerton, snek met ketting, en spillegang met balans. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel. Het kan zo nodig met een pennetje door een gaatje in de bovenkant van de kast op slag worden gebracht. Het uurwerk wordt aan de onderzijde door twee gaten in de bel opgewonden met een sleutel.

Wijzerplaat
De wijzerplaat wordt gevormd door de roterende kroon van het Madonnabeeld. De verzilverde cijferring aan de onderrand van de kroon is voorzien van gegraveerde Romeinse uurcijfers. De tijd wordt aangegeven door de scepter die Maria in haar hand houdt, waarbij de cijferring achter de scepter ronddraait.

Kast
De Madonnaklok bestaat uit een verguld messing beeld van Maria en haar kind Jezus. In haar hand heeft ze een scepter waarmee de tijd op haar kroon wordt aangewezen. Om haar straalt een aureool van zonnestralen. Het Madonnabeeld is op een gemodelleerde, zeskantige ebbenhouten kast geplaatst, waarin zich het uurwerk bevindt. De kast is rondom versierd met zilveren ornamenten en is afgewerkt met geprofileerd lijstwerk. Het geheel rust op zes geprofileerde verguld messing bolpootjes.
Gangduur 24 uur

Hoogte 29,5 cm.
Breedte 20 cm.
Diepte 12,5 cm.

Literatuur
-Die deutsche Räderuhr, Band II, afbeelding 393 t/m 400 Auteur: Klaus Maurice. (G22)

Lees meer Neem contact op