L’OEIL DE BOEUF met Japans bladgoud beschildering Ca. 1870

Wandklokken

M&R129A

L’OEIL DE BOEUF met Japanse beschildering
Circa 1870
Frankrijk

Uurwerk
L’oeil de boeuf met Japanse beschildering met messing platine uurwerk op ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een bel slaat. Het gaand- en slagwerk worden ieder aangedreven door een veer in een veerton. Het gaand- en slagwerk worden aan de voorzijde opgewonden met een sleutel.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangeduid met streepjes en de vijfminuten worden aangeduid met een dikker streepje. Bij de IIII en de VIII zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal in het ‘Breguet’-model.

Kast
De rood beschilderde ronde kast is vervaardigd van metaal en is versierd met een voorstelling van Japanse figuren met bladgoud beschilderd. De zijkant van de kast is gedreven in een ribbelpatroon. Rondom de wijzerplaat is een geprofileerd en geguillocheerd verguld messing lunet aangebracht. Aan de bovenzijde is een geprofileerd verguld messing knop met een ophangoog bevestigd.

Gangduur: 1 week

Diameter: 45 cm.

Oeil de boeuf (ossenoog/runderoog):
Deze benaming voor wandklokken is afgeleid van ronde of ovale ramen die onder Louis XIV in Versailles werden toegepast en zo werden genoemd. Het zijn wandklokken met een ronde, ovale of hoekige vorm in een groot aantal variëteiten, vaak met een gegolfde rand. De uurwerken worden aangedreven door een veer met een korte slinger.

*Prijs € 5200

Lees meer Neem contact op