OEIL DE BOEUF wandklok Ca. 1870

Wandklokken

M&R126a

 

OEIL DE BOEUF wandklok
Circa 1870
Frankrijk

Uurwerk
Deze fraai beschilderde wandklok (oeil de boeuf) heeft een messing platine uurwerk op ankergang met slinger. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton. Het uurwerk wordt aan de voorzijde opgewonden met een sleutel.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangeduid met minuutstreepjes en de vijfminuten worden aangeduid met een stip. Boven de VI is het opwindgat voor het gaandwerk geplaatst. De uur- en mi¬nuutwijzers zijn in Breguetmodel en ver-vaardigd van geblauwd staal.

Kast
De 8-kantige kast van deze oeil de boeuf is vervaardigd van metaal en beschilderd met gele bloemetjes en groene blaadjes. Rondom de wijzerplaat is een messing geprofileerd lunet aangebracht. Aan de bovenzijde is een messing knop met een ophangoog bevestigd.

Loopduur 8 dagen

Diameter 25 cm
Oeil de boeuf (ossenoog/runderoog):
Deze benaming voor wandklokken is afgeleid van ronde of ovale ramen die onder Louis XIV in Versailles werden toegepast. Het zijn wandklokken met een ronde, ovale of hoekige vorm in een groot aantal variëteiten, vaak met een gegolfde rand. De uurwerken worden aangedreven door een veer met een korte slinger.

Lees meer Neem contact op