LIERPENDULE Barancourt A Paris Ca. 1780

Pendules

M&R69

LIERPENDULE
Gesigneerd: Barancourt A Paris
Circa 1780
Frankrijk

Uurwerk
Deze fraaie lierpendule heeft een rond messing geskeletteerd platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de halve uren éénmaal en de hele uren voluit op een bel slaat. De bel is achter het uurwerk geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in veerton.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is in het centrum open, zodat het skeletuurwerk zichtbaar is. Het heeft zwart geëmailleerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding en voor de vijfminutenaanduiding. Tussen de uur- en minuutcijfers is een ring met goudkleurige stipjes aangebracht. Dit is de minutenrand. In het centrum bevinden zich de messing vuurvergulde ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers en de blauwstalen secondewijzer. Onder de 12 en boven de 6 is de signatuur Barancourt A Paris geëmailleerd in blauw. De cijferring wordt aan de binnen- en buitenzijde omlijst door een vuurvergulde pareltjesrand. De parelrand aan de binnenzijde heeft bij de 8 en de 4 een boogje, omdat zich daar de opwindstaven bevinden.

Kast
De pendule in de vorm van een lier is vervaardigd van vuurverguld gegoten messing en rust op een marmeren voet. De lier wordt bekroond met het hoofd van Apollo, omringd door zonnestralen. Hieronder hangt een vuurvergulde gegoten messing guirlande. De lier is afgezet met parelrandjes. De wit marmeren ovaalvormige voet is versierd met een messing gegoten vuurvergulde rand bladeren en drie parelrandjes. Het geheel staat op een grijsmarmeren ovaalvormig basement en vier messing vuurvergulde geprofileerde pootjes.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 46,5 cm
Breedte 20 cm
Diepte 9,5 cm

Literatuur – Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 27
– Hall’s Iconografisch handboek, blz.25.

Barancourt
Michel-Pierre Barancourt was werkzaam in Parijs. Hij werd meester in 1779.

Apollo
Apollo ofwel de Zonnegod (Phoebus Apollo= de stralende) is een van de twaalf goden van de Olympus. Hij is de zoon van Zeus (Jupiter) en Leto en de tweelingbroer van Artemis (Diana). Hij wordt vereenzelvigd met de zonnegod Helios (Sol). Hij vertegen-woordigt de ideale mannelijke lichamelijke schoonheid. Hij wordt afgebeeld als een jonge man zonder baard met fijne, soms tamelijk vrouwelijke gelaatstrekken, zijn haar is lang. De lier is een van zijn toebehoren als god van de poëzie en de muziek en als leider van de Muzen.

Lees meer Neem contact op